Revenirea progresivă la normalitate în Italia nu vizează doar viața oamenilor, ci și companiile. Pentru a evita un val de falimente, Italia a mobilizat deja peste 200 de miliarde de euro de la începutul pandemiei. Premierul Mario Draghi pregătește încă un plan, care va fi adoptat săptămâna viitoare: 17 miliarde de euro vor fi deblocați pentru a susține companiile și lucrătorii independenți care au pierdut cel puțin 30 % din cifra de afaceri, în special în sectoarele turism și comerț, scrie Les Echos.
Un bonus de 2.400 euro este prevăzut pentru muncitorii sezonieri, alături de o extensie a moratoriilor pentru creditele bancare și scadențele fiscale.
Dar ușurarea de a vedea economia repornind este însoțită de spectrul unei explozii a șomajului. Anul 2020 a fost unul negru, cu pierderea a jumătate de milion de locuri de muncă. Guvernul a cheltuit anul trecut aproape 13 miliarde de euro pentru a susține șomerii și pentru a finanța șomajul parțial. Și, în special, a interzis din martie 2020 orice concediere. O măsură denunțată de președintele patronatului Confindustria drept simptomul unei „pietrificări a economiei”.
Această interdicție ar urma să fie suprimată din 1 iulie pentru marea industrie și din 31 octombrie pentru întreprinderile mici și mijlocii. Sindicatele cer prelungirea interdicției și se tem de un „tsunami pe piața muncii, cu un milion de șomeri suplimentari”.
Andrea Orlando, ministrul Muncii, spune că „înțelege aceste îngrijorări, dar este de preferat să se recurgă la intervenții punctuale pentru a atenua situațiile care se confruntă cu cele mai mari dificultăți”.
Pentru a contracara „impactul fatal asupra economiei” pe care l-ar putea reprezenta ridicarea interdicției privind concedierile, companiile vor fi exonerate de contribuții sociale pentru orice persoană angajată contract pe perioadă nedeterminată. De asemenea, vor fi acordate stimulente financiare pentru a descuraja concedierile.