Istoria Turnului Înclinat din Pisa: La început avea probleme de stabilitate, acum este cea mai faimoasă clădire înclinată din lume 

turnul inclinat din pisa, italia Sursă foto: Pexels

Turnul din Pisa a fost odată temut în pragul prăbușirii, deoarece înclinarea care l-a făcut un reper atât de popular îi amenința existența, scrie CNN. Dar săptămâna aceasta, când monumentul și-a sărbătorit cea de-a 850-a aniversare, viitoarele apariții ale monumentului înclinat în fotografii turistice amuzante au fost asigurate pentru anii următori, deoarece gardienii săi i-au dat un certificat de sănătate.

„Astăzi, clopotnița este un monument stabil”, a declarat miercuri Andrea Maestrelli, președintele Opera della Primaziale Pisana (OPA), organismul vechi de 1.000 de ani care se ocupă de complexul catedralei care include turnul, în cadrul unei conferințe de presă în care au fost prezentate evenimentele de celebrare a aniversării sale.

Nu a fost întotdeauna așa. La începutul anilor ’90, turnul, piesa centrală a unui sit aflat în patrimoniul mondial UNESCO, a atins o înclinare de 4,5 grade, iar temerile pentru stabilitatea sa au dus la un efort internațional pentru a împiedica prăbușirea sa, lucrările durând opt ani, începând din 1993.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Acum, experții spun că viitorul său este „luminos”, supravegherea prin satelit și terestră urmărind în prezent chiar și cea mai mică schimbare de poziție, ceea ce face din celebrul clopotniță unul dintre cele mai monitorizate monumente din lume.

Prima piatră de temelie a Turnului din Pisa a fost pusă la 9 august 1173, „datorită donației de 60 de monede făcute de o văduvă pe nume Berta, pentru construirea clopotniței catedralei noastre”, a declarat arhiepiscopul de Pisa, Giovanni Paolo Benotto, în timpul conferinței de presă de miercuri.

Probleme încă de la început

Problemele legate de stabilitatea turnului au început devreme. Construcția a fost întreruptă la înălțimea celui de-al treilea nivel deschis de coloane din cauza unei tasări și a fost reluată abia în 1275, când au fost adăugate alte trei niveluri.

În încercarea de a îndrepta turnul, ultimele trei etaje au fost curbate în direcția opusă înclinării. Turnul a fost finalizat la mijlocul secolului al XIV-lea, când a fost adăugat și clopotnița.

Pe măsură ce înclinarea s-a agravat la sfârșitul secolului al XX-lea, pământul a fost îndepărtat de sub fundațiile de pe latura nordică printr-o serie de perforații, ceea ce a dus la o reducere imperceptibilă a înclinării.

Cel mai recent raport al grupului de supraveghere care monitorizează monumentul „a evidențiat faptul că înclinarea a scăzut cu aproximativ 460 de milimetri, a declarat Maestrelli, adăugând că înclinarea a revenit la cea de la începutul secolului al XIX-lea.

Lucrările de consolidare au permis acestui turn să privească spre viitor cu „mare încredere”, a adăugat el.

Astăzi, turnul este un studiu de caz în centrul unuia dintre cele mai complexe sisteme de monitorizare din lume, a explicat directorul tehnic al OPA, Roberto Cela. Datorită unui acord între Ministerul Patrimoniului Cultural din Italia și OPA, experții integrează monitorizarea prin satelit cu datele colectate la sol.

Progresul acestor activități de monitorizare terestră și prin satelit va fi prezentat anul viitor, în cadrul seriei de evenimente programate pentru a sărbători cea de-a 850-a aniversare a turnului.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Daca lumea ar intelege mai bine cum se compun vectorii si ar extrapola, ar intelege de unde le vin si raul si binele dar momentan isi rup capul in lucruri mult mai simple cum ar fi tabla inmultirii … (hash tables, mama cache-urilor si a tuturor prejudecatilor –vedeti ca “pre” nu-i degeaba-n fata…)

    V-as da ceva frumos(ce-a mai citit baiatu’) dar inca aveti restante mari.

    *Prostii de genul : https://papers.ssrn.com/sol3/papers.cfm?abstract_id=3469465

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.