Investiții pe bursă: Cât de profitabilă și mai ales cât de riscantă este investiția în companii. De ce anume ar trebui să țină cont persoanele care sunt interesate să devină investitori

Investiția la bursă a prezentat în ultimii ani un interes crescut din partea atât a investitorilor experimentați, cât și a celor începători. La fel ca și în cazul criptomonedelor, investiția la bursă implică riscuri foarte mari, iar persoanele care nu au o situație financiară suficient de bună pentru a-și permite și pierderi nu ar trebui să riște.

„Investițiile în orice tip de activ, de la mici depozite și titluri de stat la instrumente derivate complexe implică anumite riscuri. Cel mai important lucru de reținut este că, investind fără marjă pe piața „la vedere”, nu se pot pierde sume mai mari decât capitalul investit. În plus, contează mult ca banii alocați să nu fie unii de care ai putea avea nevoie în următorii ani, investițiile bursiere fiind considerate optime perioadele de timp lungi și foarte lungi”, a declarat Ovidiu Dumitrescu, director general adjunct al Tradeville.

Analistul spune că este importat ca orice investitor, fie el începător sau avansat, să își cunoască propriul profil și să își formeze propriile reguli. Acesta este de părere că cei care investesc prima dată de regulă este bine să înceapă cu portofolii diversificate, care pot fi tranzacționate simplu și eficient prin instrumente de tip „ETF” (Exchange-Traded Fund) – o colecție diversificată de active (similar unui fond mutual), care se tranzacționează pe bursă în mod similar cu acțiunile – care îți oferă expunere la un astfel de portofoliu cu doar o singură tranzacție.

„Fiecare investitor are propria sa strategie de investiții și implicit așteptări în acest sens. Dacă ar fi să enumăr câteva elemente esențiale, acestea ar fi recurența investițiilor făcute pentru un orizont de timp cât mai lung și un portofoliu cât mai diversificat. Recurența la rândul ei se traduce în perceperea investițiilor ca pe un obicei pe care îl facem constant, lunar. Diversificarea este importantă în reducerea riscurilor și în crearea unui coș de investiții echilibrat, potrivit fiecăruia dintre noi. Iar timpul este cel mai bun aliat al nostru, al investitorilor, și din acest motiv investițiile pe termen lung sunt printre cele mai performante”, precizează Radu Hanga, președinte Bursa de Valori București (BVB).

Unele companii se vor menține puternice, altele ar putea ieși din conul de umbră

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Potrivit lui Ovidiu Dumitrescu, un trend care ar putea contura piața bursieră din acest an este posibilitatea ca unele companii sau active care au rămas în umbră în ultimii ani să își revină puternic în 2022.

„Cred că trebuie să ne dăm seama că, pe de-o parte mediul de prețuri ridicate în domeniul energetic va continua atât timp cât în mod structural oferta de energie se află sub cerere. Pe de altă parte, însă, este posibil să vedem și active/companii care au fost într-un con de umbră în ultimii ani care își revin puternic. De exemplu, fenomenul întâlnit pe piața energiei este prezent și în domeniul producției de microcipuri”, precizează acesta.

În ceeea ce privește companiile care ar putea simți o creștere în acest an, Ovidiu Dumitrescu apreciază că este vorba de firme cu un bilanț solid și un plan de afaceri înțelept, care este pus în aplicare în mod onest și competent.

BVB, locul 6 în Europa după randamentele indicelui principal

Anul trecut Bursa de Valori București (BVB) a fost pe locul șase în Europa în privința randamentelor indicelui principal, cu o apreciere de 33,2%, transmite Ovidiu Dumitrescu. Mediul de apreciere la nivel global al cotațiilor companiilor din domeniul energiei a influențat pozitiv această stare de fapt.

„Piața investițiilor a fost în 2021 una extrem de dinamică și nu mă refer aici doar la numărul de noi companii care au venit la Bursă în 2021, ci și la activitatea post-listare a acestor noi emitenți. Bursa vine cu beneficii pentru companii și antreprenori care exced valoarea finanțării. Prin listarea de acțiuni sau de obligațiuni, prezența la Bursă aduce cu sine în primul rând vizibilitate și implicit un transfer de încredere. Și asta pentru că a fi o companie listată implică anumite rigori în materie de transparență, relații cu investitorii, guvernanță corporativă, în special pentru cele prezente pe segmentul principal al Bursei. Or, marea majoritatea a companiilor nou-listate la Bursă au înțeles acest lucru și s-au folosit după listare atât de mecanismele de finanțare pe care noi le punem la dispoziție, cât și de noul lor statut de companie prezentă pe piața de capital”, a declarat Radu Hanga, președinte Bursa de Valori București.

În termen de evoluție a pieței, la finalul anului 2021 Bursa de Valori București înregistra o lichiditate a Pieței Principale de 10,8 miliarde de lei, un nivel mai scăzut față de 2020, respectiv 12,2 miliarde de lei. O evoluție pozitivă la acest capitol a fost înregistrată de piața AeRO, a cărei lichiditate a crescut în 2021 cu 253% față de anul trecut, până la valoarea de 1,2 miliarde de lei. De asemenea, BET, indicele de referință al Bursei, a crescut în 2021 cu 33% și a închis anul la nivelul record de peste 13.000 de puncte, după ce a început anul la 9.805 puncte.

De-a lungul anului 2021 s-au conturat câteva tendințe în legătură cu piața de capital. Potrivit reprezentantului la BVB, antreprenorii români au început să vină către Bursă tot mai des pentru a căuta finanțarea de care aveau nevoie pentru dezvoltare.

„În 2021 avem 27 de companii care au listat 33 emisiuni de obligațiuni corporative cu o valoare totală de 942,5 milioane de euro. De asemenea, avem 23 de companii au ales să se listeze pe Piața Principală sau AeRO și care, anterior listării, au derulat oferte publice sau plasamente private prin care au atras de la investitorii din piața de capital 234,8 milioane de euro. La toate acestea se adaugă și titlurile de stat în valoare de 875,7 milioane de euro”, precizează Radu Hanga.

Numărul mare de noi companii la Bursă a adus cu sine și diversificarea domeniilor, atât de des solicitată de investitori: sunt mai multe companii din tehnologie și automatizări, agribusiness, producție lactate sau vinificație, construcții, transporturi sau distribuție.

„O altă tendință clar conturată este cea legată de creșterea numărului de investitori la Bursă. Oamenii au început să înțeleagă tot mai mult că Bursa nu este un loc exclusivist, dedicat doar unei anumite categorii de populație. Oarecum, pandemia a fost un impuls în acest sens, pentru că oamenii au început să se gândească mai mult la viitor și la ce pot face cu resursele pe care le au acum, disponibile în prezent. Spre exemplu, conform datelor Fondului de Compensare a Investitorilor, la începutul anului 2020 aveam 53.550 investitori. La sfârșitul lunii septembrie 2021 aveam un număr de 74.436, o creștere de 39%. O tendință similară, de creștere, a fost înregistrată și în cazul persoanelor care aleg fondurile mutuale, considerate investiții indirecte la Bursă”, spune președintele BVB.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: