Într-o relație complicată: noi și banii – Ghid succint de reflecție

Relatia complicata cu banii

Relația noastră cu banii – oricât de mulți sau de puțini ar fi ei, e întotdeauna o relație complicată. Banii nu sunt niciodată doar bani, ci poartă o semnificație anume pentru fiecare dintre noi. Relația pe care o avem cu banii ne modelează comportamentul, modul în care ne raportăm la timp (ce facem în prezent, dar și aspirațiile pentru viitor) și, parțial, chiar și identitatea.

Ai mai jos câteva idei care să te ajute să reflectezi la relația pe care o ai cu banii:

  • Cu toții avem un sistem de credințe referitor la bani, cu rădăcini puternice în experiențele directe pe care le le-am avut cu precaritatea / bunăstarea, dar și în mesajele pe care le-am primit din partea părinților și comportamentul acestora în raport cu finanțele (cine controlează banii, cum se împarte responsabilitatea, istorii personale despre vieți de succes sau distruse de pierderea averilor). Exemple de astfel de credințe: „Banii îți deschid toate ușile”, „Banii sunt ochiul dracului”, „La noi banii nu trag”, etc.

În ce fel ți-au modelat aceste experiențe din trecut relația pe care o ai cu banii în prezent? În ce fel modelezi tu relația pe care copiii tăi o au și o vor avea cu banii?

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
  • Ne iluzionăm atunci când ne bazăm prea mult pe comportamentul nostru rațional în privința deciziilor financiare. Acesta e de fapt, foarte puternic influențat de emoții, context social și bias-uri cognitive (de ex. aversiunea față de pierdere) după cum o arată specialiștii în economie comportamentală (Daniel Kahneman, Amos Tversky, Richard Thaler).

Dincolo de argumente logice, ce stă în spatele deciziilor tale financiare? Îți e teamă că vei rata oportunități? Sau ești cumva prea optimist în legătură cu viitorul? Cât te influențează comportamentul financiar al celor din jur?

  • Discuțiile în cuplu sau familie despre bani trezesc emoții intense, iar cele mai frecvente sunt: teamă, invidie, furie, rușine, vinovăție. Sunt emoții strâns conectate de componenta valorică pe care o atribuim banilor: pentru unii dintre noi banii înseamnă în primul rând stabilitate și siguranță, pentru alții putere și atractivitate, pentru alții libertate și autonomie, semnalizare de status, validare, confort, etc.

Dacă stai să reflectezi, care consideri că e cel mai important lucru pe care ți-l oferă banii? Ce emoții simți cel mai frecvent când te gândești la bani?

  • Schimbările sociale, tehnologice și economice au generat diferențe generaționale în mindset-ul privind banii. De exemplu, milenialii și generația Z par a valoriza mai mult experiențele decât obiectele, iar comparativ cu generația născută în intervalul 1946-1964 (baby boomers), ei au tendința să cheltuiască mai mult, nefiind preocupați de economisire.

Ce diferențe există între tine și cei din alta generație când vine vorba de cheltuieli, datorii, economii, investiții? Ai avea ceva de învățat de la ei?

Sunt doar câteva aspecte la care să te gândești. Subiectul este mult mai amplu, pentru că modul în care ne câștigăm și ne cheltuim banii influențează în esență ceea ce înțelegem prin a trăi o viață bună.

Articol scris de Cami Dumitru, Psiholog Clinician, Psihoterapeut și Trainer în cadrul Clinicii The Mind.

 

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.