Inițiativă USR de debirocratizare: Companiile scapă de obligativitatea de a arhiva timp de 50 de ani documentele contabile

dosare, birocratie Sursa foto: Pexels

Companiile ar putea scăpa de obligativitatea de a arhiva documentele financiar-contabile pe o perioadă de 50 de ani, dacă o inițiativă USR, privind reducerea perioadei la numai 5 ani, este adoptată.

Senatorul USR Claudiu Mureșan, președintele Comisiei de buget-finanțe, activitate bancară și piață de capital din Senat, a depus o inițiativă legislativă menită să reducă birocrația. Potrivit acesteua, companiile nu vor mai fi obligate să arhiveze documentele financiar-contabile timp de până la 50 de ani, în funcție de tipul acestora, scopul proiectului de lege fiind să reducă perioada de arhivare până la 5 ani, inclusiv pentru statele de salarii emise începând cu anul 2011.

„Statisticile arată că în ultimii 30 de ani peste un milion de societăți comerciale au fost radiate în România, numai în 2019 fiind radiate peste 126.000 de societăți. Prin modificarea Legii contabilităţii nr.82/1991, conform propunerii legislative, se înlocuiesc obligațiile privind arhivarea documentelor financiar-contabile ale unei societăți timp de 50 de ani, cu o perioadă de arhivare de 5 ani, ținând cont și de prevederile Codului Penal pentru infracțiunile economico-financiare. E absurd să menții statele de plată în arhivă timp de 50 de ani, în condițiile în care termenele de prescripție a răspunderii penale pentru infracțiunile economice/financiare sunt mult mai reduse”, motivează Claudiu Mureșan inițiativa.

De asemenea, începând cu anul 2011, după intrarea în vigoare a Ordonanței Guvernului nr. 30/2011 angajatul poate avea acces la datele privind veniturile realizate prin simpla accesare a platformei SPV pusă la dispoziție de către ANAF, putând solicita și adeverința privind veniturile realizate în sistem electronic, fără a mai fi necesară vreo solicitare adresată angajatorului. Totodată, salariatul primește, la cerere, din partea angajatorului, o adeverință privind veniturile realizate, precum și impozitul reținut.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: