INFOGRAFIC Care țări sunt mai pregătite pentru inteligența artificială? Pe ce loc se situează România

inteligenta artificiala ai Sursa foto: Dreamstime.com © Wrightstudio 

Inteligența artificială este pe cale să transforme dramatic economia globală, revoluționând totul, de la piețele forței de muncă la infrastructura digitală și lanțurile de aprovizionare. Potrivit Fondului Monetar Internațional (FMI), aproape 40% din ocuparea forței de muncă la nivel mondial este expusă IA, anumite industrii fiind mai expuse decât altele automatizării bazate pe IA.

Această hartă realizată de Visual Capitalist vizualizează primele 10 țări cele mai pregătite pentru IA, conform indicelui de pregătire pentru IA al FMI, cu nuanțe pentru a indica clasamentul celorlalte 164 de țări incluse în indice. Indicele acoperă un total de 174 de țări pentru 2023 și se bazează pe date de la opt instituții, inclusiv Organizația Internațională a Muncii, Banca Mondială, Forumul Economic Mondial și altele.

Singapore se clasează pe primul loc ca fiind țara cea mai pregătită pentru adoptarea fără probleme a IA. Țara a investit sute de milioane de dolari în sporirea capacităților de IA și în sprijinirea strategiilor naționale de IA. Lucrătorii din Singapore sunt, de asemenea, cei mai rapizi din lume în ceea ce privește adoptarea competențelor de IA, conform LinkedIn. Guvernul din Singapore a dezvoltat chiar și o suită de instrumente de IA de uz general pentru funcționarii din administrația publică, care aderă totuși la standarde stricte de securitate.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

În afară de Singapore, țări din nord-vestul Europei precum Danemarca (locul 2), Țările de Jos (locul 4), Estonia (locul 5), Finlanda (locul 6) și Suedia (locul 1) s-au clasat, de asemenea, în top 10 în ceea ce privește gradul de pregătire pentru IA.

România se află abia pe locul 41 în topul global.

Separat, McKinsey a citat nouă „fruntașe digitale”, constând în Danemarca, Estonia, Finlanda, Țările de Jos, Suedia, Luxemburg (#11), Norvegia (#19), Irlanda (#23) și Belgia (#24), ca fiind bine pregătite pentru adoptarea IA datorită infrastructurii digitale avansate, forței de muncă calificate, mediilor politice favorabile și nivelurilor ridicate de adoptare a IA de către întreprinderi.

Câteva dintre aceste țări europene au fost, de asemenea, printre primele din lume care au adoptat strategii naționale privind inteligența artificială, cum ar fi strategia privind inteligența artificială din 2017 a Finlandei, care vizează îmbunătățirea competitivității întreprinderilor și a eficienței datelor, și „Abordarea națională pentru inteligența artificială” din 2018 a Suediei, care se concentrează pe educație, cercetare și dezvoltarea infrastructurii.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: