UK: Inflația ajunge la 11,1 % și atinge cel mai ridicat nivel din ultimii 41 de ani / Joi, ministrul de finanțe va anunța majorări de taxe și reduceri de cheltuieli pentru a controla creșterea prețurilor

Jeremy Hunt Sursa foto: jeremyhunt.org

Creșterea bruscă a facturilor la energie pentru gospodării și a prețurilor la alimente a împins inflația în Marea Britanie la cel mai ridicat nivel din ultimii 41 de ani, potrivit datelor publicate cu o zi înainte ca ministrul de finanțe Jeremy Hunt să anunțe majorări de taxe și reduceri de cheltuieli pentru a controla creșterea prețurilor, notează Reuters.

Prețurile de consum au crescut cu 11,1% în cele 12 luni până în octombrie, cea mai mare creștere din octombrie 1981 și un salt mare de la 10,1% în septembrie, a anunțat miercuri Oficiul Național de Statistică.

Economiștii chestionați de Reuters prognozaseră că inflația va crește la 10,7%.

Inflația ar fi urcat la aproximativ 13,8% în octombrie dacă guvernul nu ar fi intervenit pentru a limita prețul facturilor de energie pentru gospodării la 2.500 de lire sterline (2.850 de dolari) pe an în medie, a precizat Oficiul Național de Statistică.

Ca răspuns la aceste date, Hunt – care urmează să prezinte joi un nou buget – a declarat că sunt necesare decizii “dure, dar necesare” pentru a combate creșterea prețurilor.

“Este de datoria noastră să ajutăm Banca Angliei în misiunea sa de a readuce inflația la țintă, acționând în mod responsabil cu finanțele națiunii”, a spus el într-o declarație.

Analiștii au declarat că saltul a menținut presiunea asupra Băncii Angliei pentru a continua să crească ratele dobânzilor.

“Aceste cifre se situează inconfortabil alături de mesajul transmis de Banca Angliei (…) atunci când a susținut că doar o creștere modestă a ratelor dobânzilor ar fi necesară pentru a readuce inflația spre ținta de 2%”, a declarat Mike Bell, strateg de piață global la J.P. Morgan Asset Management. “Noi nu suntem atât de convinși”.

Presiunile inflaționiste generate de piața forței de muncă restrânse din Marea Britanie au fost subestimate și este probabil ca lucrătorii să ceară mai multe salarii în viitor pentru a compensa inflația, a spus Bell, prezicând că Banca Angliei va majora ratele până la un vârf de 4,5%, de la 3,0% în prezent.

În previziunile publicate în această lună, Banca Angliei estimase o inflație de 10,9% în octombrie.

James Smith, economist la ING, a declarat că există semne că inflația a atins un vârf și se așteaptă ca rata dobânzii bancare să atingă un maxim de aproximativ 4%, ușor sub prețul actual al piețelor.

Gospodăriile cu cele mai mici venituri, pentru care energia și alimentele reprezintă o parte mai mare din cheltuieli, au suferit o rată a inflației de 11,9%, în timp ce persoanele cu venituri mari s-au confruntat cu o rată de 10,5%, a precizat Oficiul Național de Statistică.

Datele privind prețurile de producție au arătat că există în continuare presiuni inflaționiste, dar au sugerat o posibilă încetinire.

Costurile producătorilor pentru materiile prime și energie au crescut în cel mai lent ritm din martie, dar, cu 19,2%, creșterea a fost totuși uriașă în comparație cu standardele istorice.

Prețurile practicate de fabrici au crescut cu 14,8% în cele 12 luni până în octombrie, cea mai mică creștere din aprilie.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: