Inflația din Marea Britanie a scăzut la cel mai redus nivel din septembrie 2021/ Inflația a scăzut la 3,4% în februarie, de la 4% în ianuarie, ajutată de prețurile la alimente și îmbrăcăminte

londra, marea britanie Sursa foto: Pixabay.com

Inflația din Marea Britanie a scăzut la 3,4% în februarie, de la 4% în ianuarie și s-a apropiat de ținta de 2% stabilită de banca centrală, scrie BBC. Astfel, costul vieții crește în cel mai lent ritm din septembrie 2021, când a fost de 3,1%.

Inflația, rata la care prețurile cresc în timp, a scăzut treptat de când a atins 11,1% în octombrie 2022, cea mai mare rată din ultimii 40 de ani.

Oficiul Național de Statistică (ONS) din Marea Britanie a declarat că încetinirea inflației prețurilor la alimente a fost principalul motiv al scăderii.

Cu toate acestea, prețurile nu sunt încă în scădere, ele cresc doar mai puțin rapid decât înainte. În timp ce alimentele, restaurantele și cafenelele au înregistrat cea mai mare încetinire a creșterii prețurilor, alcoolul și tutunul, îmbrăcămintea și încălțămintea au înregistrat, de asemenea, o încetinire, potrivit noilor cifre ONS.

Costurile pentru locuințe și servicii de uz casnic și combustibilul pentru autovehicule au contrazis tendința de scădere și au continuat să crească.

Grant Fitzner, economist-șef la ONS, a declarat că unul dintre motivele pentru scăderea mai mare decât se aștepta a cifrei de luna trecută a fost scăderea inflației prețurilor la alimente, care a scăzut “destul de mult” de la 6,9% la 5%.
Graficul inflației în Marea Britanie

“Sunt 11 scăderi lunare consecutive… de fapt, nu am văzut cu adevărat prea multe schimbări în prețurile alimentelor în ultimele nouă luni, acestea au fost aproape plate”, a spus el.

“Aceste scăderi au fost doar parțial compensate de creșterile de preț la pompă și de o nouă creștere a costurilor de închiriere. Dar tendința generală continuă să fie mai scăzută”, a spus dl Fitzner.

Prețurile  “sunt încă mai mari decât erau acum un an sau doi ani, [dar] rata inflației a scăzut semnificativ”, a adăugat Fitzner.

Cu toate acestea, speculațiile cu privire la un impact asupra prețurilor ca urmare a perturbărilor din Marea Roșie nu s-au materializat, mai ales pentru că rata lirei sterline a crescut și capacitatea Marii Britanii de a plăti pentru importuri s-a îmbunătățit, a spus el.

Ce se întâmplă cu ratele dobânzilor?

Cei mai mulți economiști au prezis scăderea inflației și au spus că aceasta va spori așteptările că Banca Angliei va reduce ratele dobânzilor mai târziu în cursul anului.

Cifra vine înaintea ultimei sale decizii privind rata dobânzii de joi, în care se așteaptă ca ratele să fie menținute la 5,25%.

Ministrul de finanțe, Jeremy Hun,  a declarat că oamenii vor “răsufla ușurați” în urma cifrelor privind inflația, dar a insistat că este “mult prea devreme pentru a ști” dacă guvernul va fi în măsură să reducă taxele înainte de alegerile generale.

Cu toate acestea, el a adăugat: “Pe măsură ce inflația se apropie de ținta sa, acest lucru deschide ușa pentru ca Banca Angliei să ia în considerare reducerea ratelor dobânzilor, ceea ce duce la scăderea ratelor ipotecare, ceea ce face o diferență foarte mare”, a adăugat el.

Dar laburiștii au declarat că, după 14 ani de guvernare conservatoare, “oamenii care muncesc o duc mai rău”.

“Prețurile sunt în continuare ridicate, povara fiscală este cea mai mare din ultimii 70 de ani, iar ratele ipotecare cresc”, a declarat ministrul din umbră al finanțelor, Rachel Reeves.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: