Rata anuală a inflaţiei în Germania a revenit pe creştere în luna mai, pentru prima dată după şase luni, în principal ca urmare a unui efect de bază ce are legătură cu preţurile la serviciile de transport în comun, însă acest avans nu ar urma să aibă un impact asupra deciziei BCE de a reduce dobânda la începutul lunii iunie, informează AFP, citat de Agerpres.
În luna mai, indicele preţurilor de consum în prima economia europeană a urcat până la 2,4% în ritm anual, de la un nivel de 2,2% în luna aprilie, potrivit cifrelor preliminare publicate miercuri de Oficiul federal de statistică (Destatis). De la o lună la alta, indicele preţurilor de consum în Germania a crescut cu 0,1%.
Preţurile la energie au scăzut cu 1,1% în luna mai a acestui an comparativ cu luna mai a anului trecut. Însă, preţurile la servicii au înregistrat o creştere de 3,9%. Această creştere semnificativă a preţurilor la servicii este principalul factor care a stat la baza creşterii înregistrată pe ansamblu de preţurile de consum în luna mai, în Germania.
Explicaţia are legătură cu un efect de bază creat de introducerea, în luna mai 2023, a unui abonament de 49 de euro pe lună care permitea deţinătorului să călătorească pe toată reţeaua de transport public din Germania.
Indicele armonizat al preţurilor de consum, indicatorul preferat de Banca Centrală Europeană, a crescut cu 2,8% în ritm anual în luna mai, după un avans de 2,4% în luna aprilie, şi peste estimările analiştilor care mizau pe creşterea preţurilor de consum cu 2,7% în ritm anual.
Economiştii acordă o atenţie deosebită datelor privind inflaţia din Germania, deoarece Oficiul federal de statistică publică datele privind inflaţia înainte ca Eurostat să dea publicităţii cifrele privind inflaţia în ansamblul zonei euro.
Banca Centrală Europeană este aşteptată să decidă reducerea dobânzii de politică monetară, la şedinţa care va avea loc săptămâna următoare, după ce un şir fără precedent de majorări au readus inflaţia în apropierea ţintei de 2% dar au restrâns şi activitatea de creditare.
În cazul Germaniei, calmarea preţurilor la energie şi alimente a avut un efect de temperare a inflaţiei în acest an, dar inflaţia de bază, care exclude aceste componente mai volatile, a rămas la un nivel ridicat. Destatis a informat că în luna mai inflaţia de bază în Germania a rămas nemodificată la 3%.