Creșterea prețurilor la bunurile și serviciile din coșul zilnic de consum al bulgarului atinge noi recorduri. Doar pentru luna noiembrie, Institutul Național de Statistică (INS) a raportat o inflație de 1,4%, în timp ce nivelul său anual a fost de 7,3% – o valoare care nu a fost raportată de mai bine de 10 ani în Bulgaria.
În ultimele 12 luni, prețurile pentru transport au crescut cel mai mult – cu 22% din cauza prețurilor mai mari la combustibili lichizi. Pe locul următor, cu o creștere de 10% se află utilitățile pentru locuință – curent, apă, încălzire, conform datelor INS. Produsele alimentare, care ocupă cea mai mare pondere în coșul de consum al bulgarului, au crescut ca preț cu 7,2% într-un an.
În noiembrie, prețul pâinii a crescut cel mai mult – cu 7,8%, laptele integral și cel cu conținut scăzut de grăsimi – cu 2,3 și 3,4%, iaurtul – cu 4,2%, brânzeturile – cu 3,5%, uleiurile vegetale – cu 5,3%, zahărul – cu 3%. Materialele pentru repararea și întreținerea locuințelor – cu 2%. Cu sume cuprinse între 5 și 10% au crescut prețurile la restaurante, hoteluri, divertisment și cultură.
Doar serviciile de mesagerie au înregistrat o scădere a prețurilor cu aproape 5 la sută în ultimele 12 luni. Dintre bunurile și serviciile nealimentare, prețurile propan-butanului pentru nevoile casnice au crescut cel mai mult – cu 6,4%, cărbunele – cu 23,3%; lemnul de foc – cu 3,3%. Prețurile la încălzire au crescut cu 18,9%, motorina – cu 4,3%, benzina fără plumb A 95H – cu 3,0%, gaz propan-butan – cu 8,3%, metanul – cu 6,0%.
Prețurile ziarelor și revistelor au crescut și ele – cu 8,6, respectiv 2,8 la sută. Conform calculelor inițiale ale Ministerului de Finanțe, inflația se va accelera și mai mult până la sfârșitul anului – până la 4,5%. Cu toate acestea, pe fondul celor mai recente date ale INS, creșterea prețurilor va fi mult mai mare.
Sursa: Duma/ Rador/ Traducerea: Mirela Petrescu