Producătorii auto din lume spun că vor pierde o producție de 3,9 milioane de vehicule din cauza deficitului de cipuri, în acest an, mai mult decât previziunea de acum 2 luni de 2,2 milioane, scrie Bloomberg.
Aceasta reprezintă aproximativ 4,6% din cele 84,6 milioane de vehicule estimate a fi produse în total în 2021.
Astfel, deficitul de semiconductori din industria auto globală s-a înrăutățit și a ajuns să afecteze vânzări de 110 miliarde de dolari, dublu față de o estimare anterioară de 61 de miliarde de dolari, potrivit unei estimări realizate de AlixPartners, o firmă de consultanță globală care monitorizează îndeaproape criza în creștere.
Producătorii de automobile au emis în ultimele săptămâni avertismente în rapoartele financiare, afirmând că lipsa cipurilor se va agrava înainte de a se îmbunătăți.
Ford Motor și General Motors au prezis că al doilea trimestru va fi cel mai grav, deoarece sunt obligați să pună fabricile în stand-by din lipsă de componente esențiale.
Industria nu va vedea probabil semne de recuperare până la sfârșitul anului, conform evaluării AlixPartners.
Un alt cercetător, LMC Automotive, prezice că producția globală va fi redusă cu aproape 3 milioane de vehicule, doar în prima jumătate a anului.
Directorul executiv al Ford, Jim Farley, a declarat joi că compania își reproiectează vehiculele pentru a utiliza cele mai comune și „accesibile” cipuri. De asemenea, compania intenționează să semneze contracte direct cu producătorii de cipuri, mai degrabă decât să treacă printr-un furnizor auto.
Criza care a rezultat din reducerile producției legate de pandemie a fost agravată de un incendiu la o fabrică de semiconductori din Japonia și de frigul istoric din această iarnă din Texas, care a restrâns producția.
„Există până la 1.400 de cipuri într-un vehicul în ziua de astăzi și acest număr va crește”, a spus Dan Hearsch, director general în cadrul AlixPartners.