Încrederea în economia zonei euro a crescut în septembrie, arată datele Comisiei Europene

grafic Economedia

Încrederea în economia zonei euro a crescut în septembrie, după declinul din august, sprijinită de optimismul în rândul consumatorilor, în industrie şi construcţii, în timp ce aşteptările inflaţioniste continuă să crească, transmite agenția Reuters, citată de Agerpres.

Potrivit datelor publicate miercuri de Comisia Europeană, indicele sentimentului economic (ESI) a urcat la 117,7 puncte în septembrie, de la 117,6 puncte în august şi faţă de nivelul record de 119 puncte înregistrat în iulie. Cifra comunicată de Executivul comunitar diferă de estimările analiştilor, care se aşteptau la 116,9 puncte, în urma problemelor din lanţurile de aprovizionare.

În industrie, optimismul a urcat la 14,1 puncte în septembrie, de la 13,8 puncte în august, dar încrederea în sectorul serviciilor, responsabil pentru două treimi din PIB-ul zonei euro, a scăzut la 15,1 puncte, de la 16,8 puncte.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Luna aceasta, indicele privind încrederea consumatorilor s-a situat la minus 4 puncte, o îmbunătăţire faţă de minus 5,3 puncte luna precedentă.

În sectorul construcţiilor, optimismul a urcat la 7,5 puncte în septembrie, de la 5,5 puncte în august, compensând declinul din sectorul de retail, unde indicele a scăzut la 1,3 puncte, de la 4,6 puncte.

Redresarea economiei după pandemia de COVID-19 şi creşterea rapidă a preţurilor energiei au dus la creşterea aşteptărilor inflaţioniste în rândul consumatorilor şi producătorilor.

Indicele privind aşteptările privind preţul de vânzare în industrie, care indică noi presiuni inflaţioniste, a urcat la 38,2 puncte în septembrie, un nou nivel record de când s-a început publicarea studiului, în 2000. În rândul consumatorilor, aşteptările inflaţioniste au urcat la 33,1 puncte în septembrie, de la 31,1 puncte în august, deşi sunt sub nivelul record de 38,7 puncte din august 2001.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: