Încep lucrările pentru refacerea interiorului Palatului Episcopiei Greco-Catolice din centrul Oradiei, la șase ani de la incendiul devastator. Intervențiile costă 33,5 milioane de lei

palatul episcopal Sursa foto: Cseke Attila/ Facebook

După mai bine de șase ani de la devastatorul incendiu care l-a mistuit în vara anului 2018 și cinci de la refacerea șarpantelor și fațadelor pe banii Primăriei, Palatul Episcopal Greco-Catolic din centrul Oradiei intră în faza refacerii spațiilor interioare, relatează ebihoreanul.ro.

Într-o vizită pe șantier făcută vineri împreună cu episcopul Virgil Bercea și proprietarul firmei de construcții Selina, care a câștigat licitația organizată de Ministerul Dezvoltării, ministrul Cseke Attila a promis că lucrările, ce se anunță extrem de migăloase, vor fi gata în doi ani.

„Noi ne-am asumat să finanțăm lucrările de reabilitare și restaurare interioare cu 33,5 milioane lei din bugetul de stat, prin Ministerul Dezvoltării, astfel încât să redăm Oradiei, turiștilor și, evident, proprietarului, Episcopiei Greco-Catolice, această clădire emblematică din centrul orașului”, a spus ministrul Cseke.

Analize Economedia

retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
concedieri dreamstime
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar

Acesta a precizat că lucrările în spațiile interioare au fost începute „zilele trecute” de compania Selina, care a câștigat licitația organizată de Minister, inițiată în primul său mandat și finalizată în cel al succesorului său, Adrian Veștea, și care a executat în 2018-2019 și lucrările finanțate de Primăria Oradea cu 8 milioane lei pentru refacerea șarpantei și a fațadei.

„Durata execuției lucrărilor în interior va fi de doi ani. Ele necesită multă muncă migăloasă și va fi important să avem și calitate”, a mai spus ministrul.

Potrivit acestuia, lucrările vizează refacerea planșeelor, a pereților interiori, a tavanului unicat, tâmplăriei ferestrelor și ușilor, pardoselii, sobelor și zugrăvelilor, precum și amenajarea unor săli de expoziție la subsol, a unei săli multifuncționale la parter, cu cofetărie și librărie, și a unor săli pentru evenimente la etaj.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

Beneamin Rus, proprietarul companiei Selina, a întărit și el că „lucrările care vor fi făcute presupun multă finețe”, deoarece vor trebui recondiționate elemente din marmură, sobe unicat și candelabre, neexcluzând „să apelăm inclusiv la specialiști din Viena”.

Rus a mai precizat că dacă la o lucrare similară manopera reprezintă o pondere de 18-22% din volumul total al proiectului, la restaurarea Palatului Episcopal Greco-Catolic se așteaptă ca munca specialiștilor să ajungă la o pondere de 50%, ba poate și să depășească acest nivel.

În completarea sa, directorul de proiect, inginerul Alex Ienciu, a arătat că vor fi recondiționate casa scării din marmură, tâmplăria va fi înlocuită având-o ca model pe cea originală, pardoseala va fi din parchet intarsia.

În același timp, însă, proiectul va încorpora și soluții moderne pentru încălzire și ventilare, cu ventiloconvectoare cu recuperatoare de căldură, și, de asemenea, va fi realizată și o instalație de detectare și stingere a incendiilor.

Sursa foto: Cseke Attila/ Facebook

„După incendiul din august 2018, noi am fost primii care am ajuns și am lucrat aici, și am fost primii care am folosit măștile de protecție (n.r. – cu doi ani înaintea pandemiei de Covid), fiindcă încă se emanau gaze toxice”, a amintit inginerul de la Selina, făcând referire la prima etapă de reabilitare, finanțată la acea vreme cu fonduri alocate de Primăria Oradea.

Palatul Episcopal Greco-Catolice din Oradea este monument de arhitectură din patrimoniul național al României, fiind construit în două etape. În forma actuală a fost edificat după planurile arhitectului Rimanoczy Kalman jr, sub episcopatul lui Demetriu Radu, fiind finalizat în 1905.

În urma incendiului din august 2018, cauzat de un scurt-circuit, au fost distruse acoperișul, planșeele și interioarele, cu aproape toate cele aflate în clădire.