Încă un proiect în galeria “fabricilor imobiliare”: Dezvoltatorul de spații logistice Zacaria face parc de retail în Cisnădie, fostul loc de producție al cândva celebrelor covoare românești

Zacaria Retail Park 2 Foto: CBRE

Grupul Zacaria, cel mai mare dezvoltator de spații logistice din Sibiu, va deschide anul viitor
un parc de retail în Cisnădie, lângă Sibiu, în urma unei investiții de peste 11 milioane de euro, anunță compania. Situat în zona centrală din Cisnădie, noul parc de retail va fi dezvoltat prin reconversia unei foste fabrici de covoare, pe o suprafață totală de 11.500 de metri pătrați.

Zacaria Retail Park Cisnădie va ocupa o suprafață închiriabilă de 9.000 de metri pătrați, mixul de chiriași fiind asigurat printr-un parteneriat exclusiv de leasing cu CBRE România.

Zacaria Retail Park Cisnădie va găzdui branduri de modă și încălțăminte, jucării și haine pentru copii, casă și decorațiuni, hrană și accesorii pentru animale de companie, precum și retaileri din zona de servicii bancare. Va fi disponibil un food court, dar și spații pentru evenimente dedicate comunității. Complexul va dispune de 358 de locuri de parcare.

Echipa CBRE România a inițiat deja procesul de închiriere, a menționat Cristina-Maura Toros, Leasing
Manager la CBRE România.

Zacaria Retail Park Cisnădie este al doilea parc de retail și al 15-lea proiect imobiliar dezvoltat de compania imobiliară din România. Compania a început lucrările la cea mai mare investiție de
retail de până acum din Cisnădie, iar lucrările de demolare și reconversie sunt în desfășurare. Complexul ar urma să fie deschis în al doilea trimestru al anului 2023.

Cum au ales investitorii locația Cisnădie

Zacaria a ales Cisnădie pentru noua dezvoltare în principal datorită faptului că orașul a fost în plină expansiune în ultimii doi ani, atrăgând mai multe investiții rezidențiale și de agrement, dar și noi locuitori care părăsesc Sibiul, explică inițiatorii proiectului. “Potrivit PMUD Sibiu (Programul de Mobilitate Urbană Durabilă), aflat în prezent în dezbatere publică, Cisnădie a înregistrat o creștere semnificativă de 30% în ultimii opt ani, procent reprezentând populația care a ales să se mute în acestă localitat din imediata vecinătate a Sibiului. Totodată, numărul populației rezidente în Sibiu a scăzut din 2016 cu aproximativ 0,3% în fiecare an,
potrivit Institutului Național de Statistică 2021. Populația orașului este în continuă scădere, însă doar o mică parte dintre cei care migrează în alte localități o fac schimbându-și reședința. Acest lucru face ca orașul Sibiu să se extindă (extindere urbană), deși numărul populației rezidente scade”, transmit investitorii.

Cu o populație înregistrată de peste 24.000 de locuitori, suplimentată și de alți 10.000 – 15.000 de rezidenți atrași din Sibiu, Cisnădie devine o nouă destinație de agrement datorită celor mai noi facilități turistice dezvoltate, legăturii cu autostrada cât și a unei comunități dinamice de expați, atrăgând tineri din Sibiu să-și petreacă timpul liber într-un mediu natural sau chiar să se mute aici.

“Având în vedere că sediul nostru se află în Sibiu, ne-am fundamentat decizia și pe cunoașterea pe care o avem despre potențialul real al cererii locale”, explică Marius Moga, Sales & Marketing Manager la Zacaria.

Proiectul a fost realizat de compania de arhitectură Triptic Studio, cu ajutorul arhitecților, Aurel Basuc și Adriana Popa. Proiectul va include promenade pietonale, grădini verticale, zone de relaxare, locuri de joacă și spații pentru găzduirea diferitelor evenimente culturale sau sportive.

“Propunem pentru viitorul complex comercial o compoziție echilibrată între regenerarea urbană, necesitățile orașului și existența albiei râului, cu accent pe modernizarea infrastructurii prin conversia funcțională a vechii zone industriale. În plus, proiectul beneficiază de dezvoltarea de spații verzi si
interactive, inclusiv diverse servicii dedicate zonei rezidențiale din proximitate, elemente ce vor avea un impact semnificativ asupra calității spațiului si țesutului urban actual”, adaugă Aurel Basuc, Arhitect Partener Fondator Triptic Studio.

Foto: CBRE

De la fabrică cu 6000 de angajați la faliment, după privatizare

Galeriile comerciale vor fi construite în locul unei părți din fosta fabrică de covoare de la Cisnădie, Covtex, ale cărei spații au fost achiziționate de către Zacaria prin intermediul societății Hermann Logistics Space SRL, transmite publicația locală Turnul Sfatului. Potrivit memoriului de prezentare depus în vederea obținerii acordului de mediu, proiectul impune demolarea unui corp de clădire a vechii fabrici și demolarea parțială (prin păstrarea structurii) a altei structuri din vechea întreprindere.

După o privatizare care a pierdut lupta cu concurența internațională, ultimul covor a fost produs la Covtex Cisnădie în 2011, mai scrie publicație. Fabrica (denumită Covtex Feizy la acea vreme, ca urmare a privatizării) a intrat în insolvență, iar apoi – în faliment.

De la peste 6.000 de angajați în vremurile comuniste, după privatizare și retehnologizare în fabrica de covoare mai lucrau aproximativ 400 de oameni. Insolvența a redus numărul angajaților la cei ai vânzătorilor care să lichideze stocul. Doi angajați mai sunt pe statele de plată în 2016, ultimul închendu-și contractul un an mai târziu.

Unul dintre cele mai mari proiecte de retail din țară se face tot în locul unei foste fabrici, la Cluj

Este doar unul din lungul șir de exemple de reconversie al unor foste fabrici în proiecte imobiliare: zeci de platforme de producție abandonate (fie prin faliment, fie prin relocare) s-au transformat în anii recenți în anii recenți în blocuri de locuințe, spații comerciale sau birouri. De altfel, unul dintre cele mai mari proiecte de retail aflate acum în desfășurare se realizează tot în locul unei foste fabrici: Dezvoltatorul ieșean Iulius, deținut de Iulian Dascălu, va dezvolta un proiect de regenerare urbană pe platforma Carbochim, cumpărată recent. Noul proiect va include cea mai mare suprafață de retail din țară, de 115.000 mp un centru cultural dedicat artelor performative, conservarea și readucerea în circuitul public a două clădiri de patrimoniu industrial. Proiectul prevede și spații verzi și conectarea grădinii urbane de peste 4 hectare cu parcurile adiacente și reconfigurarea completă a infrastructurii rutiere și pietonale, un nou pod peste Someș și o pasarelă pietonală. Mai multe AICI

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: