În ce zile preferă angajații să muncească de acasă: Programul hibrid, tot mai popular la nivel global

muncă de acasă bebeluș mamă sursa foto: Pexels

După pandemia de Covid-19, joburile în regim hibrid devin tot mai populare în diverse țări, iar în acest context, modelul cel mai des întâlnit pare să fie cel cu trei zile la birou și două zile de muncă de acasă. Cu toate astea, zilele preferate de stat acasă sunt încă un subiect dezbătut pe piața muncii.

În Germania, spre exemplu, un sondaj recent, citat de Der Spiegel, arată că vineri este de departe cea mai populară zi pentru munca de acasă, urmată de luni. Angajații a 9.000 de companii germane au participat la sondaj, iar în 55% dintre acestea, ziua de vineri a câștigat, în vreme ce luni a câștigat în alte 35%.

Studii din alte părți ale lumii dau rezultate diferite. În Statele Unite, un studiu realizat în 2022 de cercetători ai Universității Princeton a analizat tendințele a zeci de mii de muncitori americani de la începutul pandemiei, scrie revista Fortune. Potrivit cercetătorilor, a doua cea mai populară zi de lucrat de acasă este joi. În mod nesurprinzător, vineri rămâne pe primul loc.

Studiul notează, totuși, faptul că această situație este surprinzătoare pentru angajatori, dar și pentru cei care analizează tendințele de pe piața muncii. Relogix, o companie americană specializată pe analizarea pieței muncii a publicat tot în 2022, cu doar câteva luni înainte, un raport bazat pe date din mai multe țări,  Conform raportului, zilele cele mai populare de venit la birou rămân marți, miercuri și joi, atât în America de Nord cât și în țările europene.

Trebuie amintit faptul că sistemul hibrid nu este singura alternativă care crește în popularitate – anumite țări, în special în Europa, au început să experimenteze cu proiecte de lege și perioade de probă pentru săptămânile de muncă de patru zile. În februarie 2022, Belgia a devenit primul stat european în care angajații au câștigat dreptul să lucreze patru zile pe săptămână fără a-și pierde din salariu, scrie Euronews.

În alte state, precum Japonia, Marea Britanie, zeci de companii private au început perioade de probă de câteva luni pentru a testa săptămâna de patru zile.. În Regatul Unit, cel puțin, încercarea a fost declarată “extrem de reușită”.

În orice caz, programul hibrid își păstrează un anume nivel de popularitate, inclusiv în România. În martie, 24% din posturile oferite pe platforma BestJobs erau în program hibrid, scrie Economedia.

Trebuie amintit faptul că, deși în România popularitatea programului hibrid nu a crescut în mod semnificativ, situația este diferită la nivel mondial. În mai, raportul Flex, citat de revista Time, arăta că ponderea birourilor “cu o organizare hibridă a muncii” a ajuns la 30% în primul trimestru al lui 2023, o creștere de 10% față de perioada anterioară.

Raportul Flex include statistici colectate de la 4.000 de companii, cu un total de aproximativ 100 de milioane de angajați în întreaga lume.

Rezultatele, deși surprinzătoare, s-au dovedit a fi un compromis potrivit pentru angajatori. O analiză a Institutului Stanford de Cercetare a Politicii Economice arată că timp până și giganți precum Apple, Google, Citi și HSBC iau în calcul programele hibride pentru a combina avantajele muncii de la birou cu cele ale muncii de la distanță, precum reducerea nivelului de stres și a navetei pentru angajați.

În aceste condiții, nu este de mirare faptul că dezbaterea începe să treacă de la eficiența programelor hibrid la care sunt zilele cele mai bune pentru a munci de acasă.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: