În căutarea mărunțișului pierdut/ Belgienii sunt îndemnați să își golească pușculițele pentru că magazinele nu mai găsesc bani să dea rest

pușculiță monede euro Sursa foto: pixabay.com

Belgienii sunt încurajați să înceapă să-și cheltuiască monedele ascunse, astfel încât să nu mai fie nevoie de producție nouă.

Zilele trecute, Trezoreria a lansat o campanie #spendyourchange pe rețelele de socializare, care îi îndeamnă pe cetățeni să își scoată monedele uitate, scrie Euronews.

În prezent, în Belgia există peste 4,2 miliarde de monede, în valoare de peste 1,5 miliarde de euro. Dacă le puneți pe toate una lângă alta, acestea ar putea face înconjurul pământului de mai mult de două ori.

În ciuda acestui fapt, unele magazine belgiene încă nu au suficient mărunțiș pentru clienții care plătesc cu numerar. Acest lucru se datorează faptului că multe dintre monedele existente rămân neutilizate.

Campania #spendyourchange vine ca urmare a avertismentelor cu privire la lipsa de monede emise de o serie de federații comerciale importante din Belgia.

Grupurile financiare Febelfin, Comeos și Unzio au emis o declarație comună în 2022 privind “tezaurizarea” monedelor de 5, 10 și 20 de cenți.

“Aceste monede nu circulă suficient”, au declarat federațiile.

“De la criza corona, consumatorii au folosit semnificativ mai puțin aceste monede pentru a-și plăti achizițiile și, prin urmare, ajung să le stocheze în schimb, împiedicându-le să revină în circuit la comercianții cu amănuntul și la bănci. Cu toate acestea, întrucât comercianții cu amănuntul continuă să solicite aceste monede, se creează o penurie.”

Tranzacțiile digitale au depășit plățile în numerar

Dacă belgienii nu doresc să plătească cu monedele lor în plus, au și opțiunea de a le depune la bancă sau le pot dona în scopuri caritabile.

Prin repunerea în circulație a doar 2% din monedele neutilizate, statul belgian estimează că ar putea economisi peste 5 milioane de euro în costuri de producție în fiecare an.

Reducerea creării de monede noi are, de asemenea, beneficii pentru mediu, deoarece producerea și transportul monedelor generează emisii semnificative de dioxid de carbon.

Unul dintre principalele motive pentru care monedele sunt uitate în casele belgienilor este faptul că tot mai mulți  dintre ei recurg la metode de plată digitale.

Conform unui studiu al BCE privind atitudinile de plată, în 2022, numerarul a fost utilizat pentru 59% din tranzacțiile la punctele de vânzare din zona euro. Acest procent este în scădere de la 72% în 2019.

Studiul a constatat că, deși consumatorii preferă metodele de plată electronice, ei apreciază, de asemenea, opțiunea de a plăti cu numerar. Acest lucru este valabil în special pentru persoanele cu vârsta de 55 de ani și peste.

Austria, Germania și Irlanda au cea mai mare proporție de cetățeni care preferă numerarul, înregistrând scoruri de 45 %, 30 % și, respectiv, 28 %.

La celălalt capăt al spectrului, doar 7% dintre cetățenii din Finlanda au declarat că preferă numerarul în locul tranzacțiilor cu cardul.

Sursa foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *