Importurile de gaze sunt neobișnuit de mari pentru această perioadă de vară, înregistrând, de la începutul acestei luni, circa 11 milioane de metri cubi zilnic. Cantitatea importată reprezintă 50% din producția locală, care este de 22 de milioane de metri cubi. Gazele intră din Bulgaria, pe la Negru Vodă, parte din ele rămânând în țară – consum intern sau înmagazinare în depozite, restul ieșind mai departe, către Ucraina sau Republica Moldova – un tranzit înregistrat ca export de Transgaz.
Sunt 3,9 milioane de metri cubi care se duc în Ucraina, prin punctul Isaccea, acesta fiind cu siguranță tranzit, pentru că acest export se face pe T1, una dintre cele trei conducte ce traversează Dobrogea, aceeași T1 pe care se înregistrează importul din Bulgaria.
Către Republica Moldova pleacă 1,3 milioane de metri cubi, dar nu se poate spune cert dacă acesta este export de gaz românesc sau tranzit de gaze prin România.
Sursa primară a acestui gaz de import poate fi Rusia, via Turcia și Bulgaria, Azerbaidjan, tot prin Bulgaria, sau gaz natural lichefiat, descărcat de pe metaniere în porturile de la Mediterana, apoi regazeificat și trimis prin conducte până în România.
În Ungaria se exportă 6,6 milioane de metri cubi, o cantitate constantă, de mai multe luni. Capacitatea conductei Arad – Szeged este deja ocupată în totalitate, exportăm la maximum(6,74 milioane de metri cubi capacitate maximă a conductei). În acest caz, este vorba de gaz românesc, Economedia.ro relatând deja despre acest lucru AICI.
În depozite se stochează 9,1 milioane de metri cubi, acestea fiind deja pline aproape de 70%, cu patru luni înainte de sfârșitul perioadei de înmagazinare (30 octombrie).
România are conexiuni prin conducte cu totți vecinii, mai puțin Serbia. Cele mai mare fluxuri sunt pe relația Bulgaria, la importuri, și Ungaria, la exporturi. Per total, producția anuală a țării noastre este de circa 9 miliarde de metri cubi, din două surse, Romgaz și Petrom. Încă 1,5 miliarde de metri cubi intră din import.