IGSU condus de Raed Arafat cumpără cu 15 milioane euro un spital mobil de 300 de paturi în perspectiva intervenției de urgență în pandemie și dezastru. „Zone tampon” între infectați și orașe

spital mobil Sursa: RRA

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a scos la licitație în SICAP un contract de 73 de milioane lei (circa 15 milioane euro) pentru cumpărarea de echipamente necesare pentru construcția unui spital modular mobil de 300 de paturi, necesar izolării în caz de epidemie, pandemie sau dezastru natural. Achiziția este finanțată prin programul european Programul Operațional Infrastructura Mare, iar acest spital face parte dintr-un proiect comunitar care prevede construcția a trei spitale mobile în Europa, după cum a anunțat șeful IGSU Raed Arafat.

„Procedură de atribuire ce implică încheierea unui contract ce are ca obiect furnizarea unui complet din produsul Spital modular de izolare și tratament de 300 de paturi… Extinderea capacității de răspuns medical în cazul epidemiilor, pandemiilor și evenimentelor cu victime multiple”, citim în descrierea licitației.

În caietul de sarcini găsim detaliat fundamentarea acestei achiziții, iar premisa de la care se pleacă este pandemia COVID din 2019. Astfel, după doi ani în care pandemia a afectat puternic populația europeană, s-a ajuns la concluzia că, în acest moment, UE ar fi putut reacționa mai bine dacă avea aceste spitale modulare de mare capacitate, situate în afara orașelor, pentru că astfel s-ar fi creat „zone-tampon” între pacienții infectați și cetățenii din marile aglomerări urbane, astfel încât să fie limitat gradul de infectare a populației, la general.

Mai nou, cutremurele din Turcia ar fi arătat că, de asemenea, existența unui spital mobil care să fie dotat inclusiv cu sală de operații poate contribui major la eficientizarea actului medical de urgență, în orice scenariu de calamitate. Iată ce spunea Raed Arafat, acum o lună: „Aceste spitale au toate dotările necesare, de la CT, la sală de operaţii, la absolut totul. Pe lângă asta, dacă ai o situaţie, să zicem că în Bucureşti, noi nu trebuie neapărat să asigurăm tratamentul în Bucureşti. Trebuie să ieşim din ideea asta de cutii, să înţelegem că vorbim de o ţară întreagă. În momentul în care vezi că în Bucureşti capacitatea spitalicească nu poate să facă faţă, există toate modalităţile şi toate mijloacele la dispoziţia noastră pentru a transfera bolnavii în alte zone din ţară care nu sunt afectate, aşa cum se întâmplă acum în Turcia”.

Ofertele se desfac în 18 aprilie, departajarea lor se face în funcție de preț și de garanția extinsă oferită echipamentelor. Spitalul trebuie să fie gata, asamblat complet, la cinci luni de la semnarea contractului pentru furnizarea echipamentelor. Furnizorul trebuie să-și asume și mentenanța preventivă a unității spitalicești, timp de cel puțin 10 luni de la livrarea tuturor echipamentelor.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.