Holding Roca Industry raportează un profit net de 2,6 milioane lei în 2022

Ionut Bindea -director general ROCA Industry

ROCA Industry, holding care reunește companiile de materiale de construcții din portofoliul ROCA Investments,  a raportat un profit net de 2,6 milioane lei în 2022, generat de veniturile financiare în valoare de 6,9 milioane lei (din care 3,2 milioane lei provind din dividende distribuite de Bico aferente anului 2021), din care s-au dedus cheltuielile operaționale de funcționare ale holdingului și cheltuielile financiare, potrivit unui raport publicat la Bursa de Valori București (BVB).

Compania a raportat venituri consolidate preliminare de 278,39 milioane lei, EBITDA preliminară de 23,01 milioane lei și o pierdere netă preliminar de 4,77 milioane lei. Pe parcursul anului 2022, cele cinci companii incluse în perimetrul de consolidare au înregistrat creșteri de cifra de afaceri (între 14% și 40%) față de anul 2021.

Această majorare a venit în principal din capacitatea companiilor de a integra, parțial sau total, prețurile crescute ale materiilor prime ca urmare a condițiilor dificile ale pieței, în prețul produselor vândute. Deoarece primele trei luni și ultimele trei luni ale fiecărui an sunt afectate de o sezonalitate puternică a industriei materialelor de construcții, EBITDA consolidată se situează la un nivel de 8,7% din veniturile din exploatare. Rezultatul net consolidat preliminar este diminuat cu 10,4 milioane lei din impactul amortizării fondului comercial, licențelor, mărcilor și relațiilor cu clienții.

La nivel combinat, în anul 2022, Grupul a înregistrat venituri din exploatare în valoare totală de 388,1 milioane lei. Deși afectate de contextul atipic al pieței, cu costuri ale materiilor prime mai ridicate în ultimele luni ale anului, companiile productive au realizat o EBITDA combinată de 42,7 milioane lei, respectiv o marjă EBITDA de 11%. La nivelul întregului holding, EBITDA, în valoare de 39,1 milioane lei, a fost erodată de cheltuielile operaționale înregistrate de holding și de vehiculele investiționale ale acestuia. Astfel, la nivel combinat, marja EBITDA reprezintă 10,1% din venituri din exploatare.

Creșterea dobânzilor bancare coroborată cu o îndatorare mai mare precum și cheltuielile suplimentare cu amortizarea în urma investițiilor realizate au generat pentru companiile productive un profit combinat de 21,6 milioane lei (marja profitului net de 5,6%). Impactul SPV-urilor și holdingului a fost unul minor, profitul net combinat în situația în care se iau în considerare și aceste companii, în valoare de 21,7 milioane lei(marja profitului net de 5,6%).

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: