Hidroelectrica scoate din nou la licitație retehnologizarea CHE Brădișor. În doi ani, prețul a crescut cu 100%

Hidrocentrala Brădișor Sursa foto: Hidroconstrucția

Producătorul de electricitate controlat de stat Hidroelectrica a scos la licitație un contract de 530 milioane de lei pentru lucrări de retehnologizare a hidrocentralei Brădișor. Retehnologizarea, care ar trebui să extindă durata de viață a hidrocentralei Brădișor cu 30 de ani și s-o facă să funcționeze la puterea din proiect – 115 MW, a mai fost încercată și la sfârșitul anului trecut, și în 2022. Acum doi ani, prețul țintă era de 250 milioane lei, apoi anul trecut a urcat la 375 milioane lei, iar acum la 530 milioane lei. Doar în 2022 a fost primită o ofertă, a Electromontaj, dar declarată neconformă. În 2023, nu s-a primit nicio ofertă.

„Retehnologizarea/reabilitarea echipamentelor și instalațiilor din Amenajarea Hidroenergetică Bradisor în vederea pregătirii acestora pentru un nou ciclu de funcționare de minim 30 de ani; • Creşterea domeniului de funcţionare al grupurilor (implicit de realizare a serviciilor tehnologice de sistem), de la 40÷50 MW pe grup, respectiv 80÷100 MW pe centrală, la 20÷57,5 MW pe grup, respectiv 40÷115 MW pe centrală; • creşterea randamentelor hidroagregatelor şi implicit a randamentului total al amenajării; • asigurarea volumului şi a calităţii serviciilor de sistem furnizate de C.H.E Bradisor conform prevederilor Codului Tehnic al RET; • realizarea unui sistem automat de comandă – control al funcţionării echipamentelor și instalațiilor de la toate obiectele amenajării care să permită, pe lângă comenzile locale, conducerea întregului proces de producere a energiei electrice şi a serviciilor de sistem de la distanţă, fără personal permanent de exploatare în subteran centrală; • reducerea consumurilor tehnologice proprii ale CHE Bradisor; • creșterea fiabilității, disponibilității și siguranței în exploatare a echipamentelor şi instalaţiilor”, este descrierea lucrărilor.

Termenul de realizare a contractului este de cinci ani.

În departajarea ofertelor, cel mai important lucru este garantarea puterii maxime garantate – respectiv 115 MW la nivelul întregii centrale. Prețul ofertei contează doar în proporție de 40%.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: