Guvernul vrea să creeze din capitolul REPowerEU ghișee unice de informare la nivel naționale (One Stop Shop – OSS) care să ofere instrumente de consiliere accesibile și transparente, cu privire la eficientizarea energetică a clădirilor (probleme energetice legate de construcția și renovarea clădirilor, încălzirea și răcirea clădirilor, instalații electrice, obținerea statutului de prosumator, instalarea panourilor fotovoltaice si racordarea la rețeaua energetică națională), arată documentul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) consultat de Economedia.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

Potrivit documentului, obiectivul principal al reformei constă în eliminarea barierelor administrative întâmpinate de persoanele fizice în procesul de obținere a informațiilor pentru realizarea investițiilor de eficientizare energetică a clădirilor și stimularea investițiilor de acest tip. 

„Obiective specifice: 

  1. Înființarea și dezvoltarea unor ghișee unice de informare (One Stop Shop – OSS) la nivel național în scopul oferirii serviciilor de consiliere energetică și realizarea cadrului
    legal în acest sens.
  2. Simplificarea procedurilor administrative (inclusiv reducerea de termene) la nivelul autorităților și instituțiilor publice și a celorlalte entități responsabile cu procesul de autorizare/avizare pentru obținerea calității de prosumator, inclusiv pentru activitățile de eficientizare energetică a clădirilor”, se arată în document.

Conform documentului, Mecanismul de implementare a acestei reforme presupune două etape distincte:

Analize Economedia

sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
Concedieri scaderi economie
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
  • dezvoltarea cadrului legal pentru înființarea și dezvoltarea unor ghișee unice de informare (One Stop Shop – OSS) la nivel național în scopul oferirii serviciilor de consiliere energetică, și armonizarea acestuia cu legislația primară care guvernează domeniul producției de energie regenerabilă;
  • includerea în cadrul legal a obligației de reducere a termenelor pentru avizare/autorizare, cuprinse în diferitele acte normative și regulamente interne ale autorităților și instituțiilor publice și celorlalte entități responsabile cu procesul de autorizare/avizare a termenelor pentru autorizarea/avizarea facilităților de producție a energiei regenerabile, precum si pentru activitățile de eficientizare energetică a clădirilor. 

RePowerEU este un capitol al Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) al României. Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) arăta că situația geo-politică și economică a Uniunii Europene și, în particular a regiunii României, s-a schimbat substanțial de la momentul adoptării Planului Național de Redresare și Reziliență în luna noiembrie a anului 2021. Invazia Rusiei în Ucraina a schimbat major perspectivele macro-economice, în urma apariției unei noi crize cu efecte deosebite în plan energetic, dar și în plan agroalimentar, inclusiv în lanțurile de aprovizionare și în schimburile comerciale. Ca răspuns la aceste dificultăți și perturbări de pe piața energiei, Comisia Europenă a inițiat REPowerEU, un plan menit să asigure independența Europei față de combustibilii fosili din Rusia până în 2030.

Potrivit ministerului, REPowerEU aduce României o finanţare nouă de 1.440.391.220 de euro, din care 1.397.228.597 euro – alocare RePowerEU, şi 43.162.623 de euro – rezerva de ajustare la Brexit pentru investiţii strategice în domeniul-cheie al siguranţei energetice, care să permită crearea unor ecosisteme de producţie şi stocare a energiei curate (hidroenergie, fotovoltaice).