Guvernul va decide după 20 decembrie dacă va mai acorda subvenția la carburanți

caburanti benzina Sursa foto: Inquam Photos / Cornel Putan

Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, a anunţat, la Prima TV, că Guvernul va decide după 20 decembrie dacă va mai acorda subvenţia la carburanţi, urmând ca până atunci să fie făcută o analiză cu privire la anticipaţia de preţ pe piaţa combustibililor.

Adrian Câciu a fost întrebat, sâmbătă, la emisiunea Insider Politic, dacă Guvernul va mai acorda subvenţia la carburanţi.

„Această decizie probabil o să luăm după data de 20 decembrie. O să luăm astfel încât să putem să facem dacă este o prelungire sau nu”, a afirmat ministrul Finanţelor.

Întrebat dacă se impune o prelungire a acestei subvenţii, Adrian Câciu a răspuns: „Am cerut date de analiză cu privire la anticipaţia de preţ pe piaţa combustibililor. De ce? Pentru că acum vedeţi că preţul este în scădere deşi a intervenit embargoul asupra petrolului rusesc. Vreau să văd cum se manifestă acest preţ din perspectiva tuturor pieţelor care au futures pe petrol, dar şi pe ceea ce înseamnă produsele finale: benzină şi motorină pentru a nu avea un efect toxic în piaţă. De ce zic efect toxic? Adică să nu crească costurile pentru companii. Dacă mie mi se menţine preţul aşa cum este, este o abordare. Dacă în schimb există semnale că undeva spre ianuarie, spre final, atunci vom avea în analiza asta, vom lua o decizie. Dar nu pot să vă spun în momentul ăsta pentru că e bine să avem toate datele pe masă. Scopul este ca deducerea fiscală să ajungă la cei care vând combustibil. Scopul este ca dumneavoastră şi cu mine şi cu orice cetăţean şi orice companie din România să poată să aibă un cost la pompă pe care să îl poată suporta”.

Seria ieftinirilor fără precedent ale carburanților a continuat și sâmbătă. Benzina și motorina s-au ieftinit cu câte 15 bani pe litru, după trei reduceri similare de preț în cursul aceleiași săptămâni, în perioada 6-8 decembrie.

Aceste scăderi de prețuri au loc pe fondul reducerii cotațiilor internaționale până la nivelurile minime ale acestui an. În plus, în data de 5 decembrie a intrat în vigoare embargoul impus de UE importului de țiței rusesc.

În această perioadă, România se află pe locul al 5-lea în Uniunea Europeană în topul ţărilor cu cea mai ieftină benzină (prețurile raportate în data de 8 decembrie), după Ungaria (care recent însă a eliminat prețurile plafonate, deoarece măsura a produs crize punctuale în aprovizionare), Bulgaria, Malta și Polonia. În cazul motorinei, ţara noastră este situată pe locul 9 între statele Uniunii Europene în ceea ce privește cel mai mic preț la acest tip de combustibil, după Malta, Ungaria, Bulgaria, Cehia, Luxemburg, Polonia, Portugalia şi Slovenia.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: