UPDATE Guvernul retrage ordonanța privind majorarea salariului minim în construcții, pentru că unele salarii ar fi scăzut după introducerea contribuțiilor la sănătate. Cum scade salariul – CALCUL

lucratori, muncitori, straini, vietnamez, santier, constructii Sursa foto: Inquam Photos/ George Călin

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat joi că Guvernul retrage proiectul de ordonanță privind majorarea salariului minim în construcții, pentru unele salarii ar fi scăzut după introducerea contribuțiilor la sănătate.

UPDATE 14.15 Purtătorul de cuvânt al Guvernului a avut declarații contradictorii, joi, după ședința Executivului, spunând că se așteaptă intrarea în vigoare a pachetului de măsuri fiscale pe care Guvernul și-a asumat răspunderea înainte de a da o nouă ordonanță pentru majorarea salariului minim în construcții, deși acest lucru ar însemna o scădere a salariilor nete.

„Pentru a evita eventuale scenarii care au rezultat din calculele făcute împreună cu Ministerul Finanțelor, e oportun să așteptăm întâi intrarea în vigoare a pachetului de măsuri fiscale pentru care Guvernul și-a asumat răspunderea pentru a da ulterior majorarea anunțată prin ordonanță de urgență. Premierul a dat sarcină ministerelor să vină cât mai repede cu o soluție care să asigure o creștere netă a salariilor, inclusiv după intrarea în vigoare a proiectului de lege”, a spus el.

El a fost atenționat că, dacă ordonanța de majorare a salariilor în construcții va fi dată după ce intră în vigoare măsurile fiscale care reintroduc CASS pentru acești angajați, salariile nete vor scădea.

„Această ordonanță va veni, era prevăzută să fie astăzi. Premierul a decis să ceară din noi ministerelor implicate o analiză cât mai rapidă. Este foarte probabil ca și săptămâna viitoare să se remarce prin ședințe de guvern extraordinare. S-ar putea ca și săptămâna viitoare să fie o ședință de guvern extraordinară care poate va avea pe ordinea de zi această ordonanță revizuită pentru a se evita situația de a scădea salariile. Angajamentul premierului de a nu scădea salariile în cele 3 domenii este activ și în vigoare. Se vor face de îndată ce va exista o recalculare a plafoanelor astfel încât să nu existe o scădere a salariilor”, a mai afirmat el.

Știrea inițială:

„Calculele prezentate în această dimineață de Ministerul Finanțelor arată că în urma introducerii asigurărilor de sănătate pentru toți angajații, indiferent de activitate, salariul minim net al angajaților din cosntrucții, agricultură și industria alimentară ar fi putut scădea. Cu toții, și mai ales, eu am promis că nu se va întâmpla acest lucru și nu sunt de acord cu acest lucru. Niciun salariu minim net nu trebuie să scadă. Drept urmare, am decis să scoatem de pe ordinea de zi această ordonanță care vizează aceste categorii. Ministerele de resort vor reanaliza textul”, a declarat Ciolacu, în ședința de Guvern de joi.

Până atunci, toate salariile din construcții, agricultură și industria alimentară vor rămâne la fel, a precizat el. Astfel, salariile vor rămâne neafectate, deoarece au încă scutirea de contribuție de sănătate (CASS).

Guvernul avea pe ordinea de zi a ședinței de joi un proiect de hotărâre prin care salariul minim general brut se majorează de la 3.000 la 3.300 lei, începând cu 1 octombrie, pe care îl va adopta.

Totodată, pe ordinea de zi se regăsea și un proiect de ordonanță pentru majorarea salariului minim brut în construcții, de la 4.000 la 4.500 lei.

Însă prin legea privind măsurile fiscale pe care Guvernul și-a asumat marți răspunderea, în construcții, agricultură și industria alimentară se reintroduce plata contribuțiilor de asigurări de sănătate.

Un calcul realizat de contabili arată că, chiar și după majorarea salariului minim în construcții, reintroducerea contribuțiilor la sănătate va face ca salariul net să scadă.

În prezent, la un salariu brut în construcții de 4.000 lei pentru care nu se plătesc contribuții de sănătate, salariul net încasat de angajat este de 3.150 lei.

Dacă salariul brut va fi majorat la 4.500 lei, dar se reintroduc contribuții la sănătate, atunci salariul net scade la 3.094 lei.

Sursa foto: Tax Advisors / Laura Elena

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Am mai vazut asta , cel mai recent anul trecut cand dancilezii au retras/modificat ordonanta cu plafonarea energiei de patru ori in doua luni, prima modificare fiind facuta la sesizarea unei jurnaliste de teren!! O ”croiti”de trei luni nefericitilor !! E explicabil ca si consilierii sunt tot pile si neamuri cu diplome primite prin posta… Discursul dlui Colacu a fost o culme a abjectiei si imposturii neatinse -cred- in ultimii 30 de ani de altcineva……

  2. Demersul demonstrează Inca o dată seriozitatea pregătirii măsurilor economice adoptate de guvernul României și profesionalismul celor care le adoptă.

  3. Ferească Dumnezeu multi proști pe fata pământului,auzi o calculat contabili,uă ,asta-i aritmetica clasa a 3a ,trebuia să ți dai seama de prostia asta înainte de a da din buze pe tv,mare îi gradina lui Dumnezeu și îi suporta pe toți.,auzi scad salariile în loc să crească.

  4. Asa se intampla cand pui boii inaintea carului. Totul facut fara studii de impact. Sa vedeti ce “motiune de cenzura” o sa primeasca guvernul de la economia reala…

  5. Nu doar celor cu salariul minim le scade netul ci tuturor celor din constructii !!!
    Maresti de la 4000 la 4500 lei, sa compensezi oarecum cei 10%……….. iar cei care au deja 5000 lei brut doar le scazi salariul cu 500 lei !!!! Incredibil ce conducatori !!!!

  6. Intodeauna binomul PSD-PNL a dat cu o mana si a furat cu zece. La fel a procedat bestia Boc cand a marit pensiile, pensionarii cu pensi mici au primit mai putini bani decat primeau inainte de marire.

  7. Astia trebuie sa zboare de la guvernare, efectiv isi bat joc de populatie si ai jeguiesc in mod “legal”. Cat de batut in cap sa fi sa mai votzi cu jigodiile astea…

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.