Prețul lemnelor șfolosite pentru încălzire se plafonează la 500 de lei, inclusiv TVA, pe metrul cub, iar prețul peletelor și a brichetelor din lemn se plafonează și el la 1.500 lei, respectiv 2.000 lei pe tonă, inclusiv TVA, potrivit unui proiect de Ordonanță de Urgență pus în dezbatere publică pe site-ul Secretariatului General al Guvernului.
Vizate direct sunt ocolurile silvice și rețelele de bricolaj care ar vinde lemnul și cu 700 de lei metru cub și care, după adoptarea acestei OUG, ar fi nevoiți să dea prețurile în jos cu peste 20%. Sau să plătească amendă, care nu este chiar consistentă, pentru că nerespectarea prevederilor acestei legi se sancționează cu amenzi cuprinse între 3.000 și 5.000 de lei. Organul de control este ANPC.
La categoria „lemne” intră buștenii, resturile de lemn, rumegușul, altă tocătură de lemn și rumegușul.
„Prevederile se aplică consumatorilor finali, respectiv persoanelor fizice și următoarelor entități: unităților de învățământ publice și private, furnizorilor de servicii sociale, unităților de interes local, unităților de cult și unităților administrativ-teritoriale, precum și unităților din subordinea acestora”, este precizat în textul OUG.
În motivarea acestei legi, Guvernul afirmă că măsurile de plafonare sunt necesare pentru că oamenii, cu precădere cei din mediul rural, au reale dificultăți, la iarnă, în condițiile în care foarte mulți sunt dependenți de lemnul de foc iar acesta s-a scumpit foarte mult.
„(…)trebuie avut în vedere că pentru administratorii/deținătorii de fond forestier, producătorii de lemn de foc/masă lemnoasă cu destinația lemn de foc, produsul este unul secundar, iar costurile de producție constau în fracția aferentă de costuri legate de serviciile silvice din anul de producție și de costurile de recoltare. Acestea nu sunt semnificative și permit acestora să comercializeze lemnul de foc/masă lemnoasă cu destinația lemn de foc cu prețuri cuprinse între 60 lei/mc și 543 lei/mc. Însă în prezent, în rețelele de bricolaj/revânzători au fost înregistrate prețuri care depășesc 700 lei/mc. Luând în considerare beneficiul public generat de asigurarea unui nivel ridicat de protecţie a vieţii, sănătăţii, securităţii şi intereselor economice ale consumatorilor, precum şi crearea cadrului legal necesar pentru ca operatorii economici din domeniul comercializării masei lemnoase să fie descurajaţi a apela la practici incorecte”, este fundamentarea promovării acestei OUG.
Sunt 3 milioane de gospodării în România care folosesc lemnul sau derivații la încălzire, iar, în mediul rural, 85% dintre gospoării – 2,5 milioane sunt chiar total dependente de această sursă.