Guvernul nu susține proiectul privind săptămână de lucru de 4 zile în România, spunând că angajații ar trebui să lucreze efectiv 12 ore pe zi și vor avea un repaus insuficient

angajati, companii, business Sursă foto: Unsplash

Guvernul nu susține proiectul depus de senatorul PNL Daniel Fenechiu care introduce și în România săptămâna de lucru de 4 zile, pentru ca angajații să beneficieze de un weekend de trei zile.

Guvernul susține, în punctul de vedere negativ, că în condițiile păstrării timpului maxim de lucru de 48 de ore, un lucrător care efectuează toate cele 8 ore suplimentare săptămânale ar fi în situația de a munci efectiv 12 ore pe zi timp de patru zile. Conform Executivului, în acest caz, nu ar fi încălcate nici limita de 11 ore de repaus impusă de o directivă europeană, dar nici limita de 12 ore de repaus prevăzută de Codul muncii, însă acestea sunt foarte aproape de a fi atinse.

Astfel, Guvernul consideră că ar fi trebuit avut în vedere ca timpul de odihnă să fie efectiv și să beneficieze de un caracter preventiv, asigurându-se, astfel, respectarea directivei în întregul ei, mai ales finalitatea acesteia de protecţie a sănătății lucrătorilor.

„Atragem atenția asupra faptului că o reglementare cum este cea propusă, care tinde către maximul timpului de lucru și minimul timpului de repaus zilnic, ar putea fi de natură să afecteze sănătatea și securitatea per se a lucrătorului, cu efecte semnificative asupra productivității/randamentului, în măsura în care efortul în muncă ar fi intens, continuu şi sistematic, iar repausul s-ar dovedi insuficient pentru recuperarea acesteia”, arată Executivul.

Guvernul mai consideră că, în anumite sectoare, această nouă modalitate de desfăşurare a muncii poate genera anumite dificultăți în desfăşurarea relaţiilor de muncă. De exemplu activitatea în sistemul medical este de 7 ore/zi, cea a pompierilor se desfăşoară în ture, iar în sectorul bugetar reducerea numărului de zile pe săptămână ar putea avea consecințe negative asupra beneficiarilor, spune Executivul.

Context. Mai mulți parlamentari au inițiat în luna martie un proiect de lege care introduce și în România săptămâna de lucru de 4 zile, pentru ca angajații să beneficieze de un weekend de trei zile.

Proiectul a fost înregistrat în data de 3 martie și modifică Legea nr.53/2003 – Codul Muncii. Este semnat atât de senatori, cât și de deputați ai PNL și USR, inițiator principal fiind senatorul PNL Daniel Fenechiu.

Proiectul propune o durată a timpului de lucru și de 10 ore pe zi, cu respectarea a 40 de ore pe săptămână, astfel încât angajații să lucreze doar 4 zile pe săptămână și să aibă un weekend de trei zile.

În prezent, Codul Muncii prevede că, pentru salariaţii angajaţi cu normă întreagă, durata normală a timpului de muncă este de 8 ore pe zi şi de 40 de ore pe săptămână. Repartizarea timpului de muncă în cadrul săptămânii este, de regulă, uniformă, de 8 ore pe zi timp de 5 zile, cu două zile de repaus, potrivit legislației actuale.

Inițiatorii propun că această repartizare să poată fi și de 10 ore pe zi timp de patru zile, cu trei zile de repaus.

Inițiatorii afirmă că măsura va susține productivitatea muncii, tinerilor absolvenţi de studii superioare, precum şi persoanelor între 25- 40 ani, care sunt extrem de adaptabile, o să le fie mai uşor să se integreze la acest program, în timp ce persoanele cu familii (1-2 copiii) de peste 30 de ani vor accepta această transformare ca pe un impuls pentru petrecerea timpului liber pentru o perioadă mai îndelungată alături de cei dragi.

„După ce angajatul va trece de perioada de acomodare, va realiza că are la dispoziţie un weekend prelungit, în care se odihneşte mult mai bine ţinând cont de cele trei zile libere. În acelaşi timp la nivel macro-economic s-ar crea impusul unei creşteri a consumului şi implicit a vânzărilor şi profitului în domeniul alimentaţiei publice, serviciilor şi turismului, datorat acestui gen de weekend prelungit”, mai arată expunerea de motive.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: