Guvernul mută 10% din fondurile ordonatorilor de credite la Fondul de Rezervă, folosit în mod discreționar. Ciolacu: N-a rămas guvernul fără bani, îi direcționăm ca să menținem ritmul de investiții

Marcel Ciolacu Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Guvernul adoptă în ședința de marți o ordonanță de urgență prin care obligă ordonatorii principali de credite să disponibilizeze 10% din fondurile alocate către fondul de rezervă bugetară. Premierul Marcel Ciolacu a declarat că nu a luat această măsură pentru că Guvernul a rămas fără bani, ci ca să poată menține ritmul de investiții. Fondul de rezervă este văzut drept un mecanism discreționar de a împărți bani.

„Este mecanismul pe car el-am folosi tși anul trecut și care a fost declarat constituțional. N-a rămas guvernul fără bani, îi direcționăm ca să menținem acest ritm de investiții. Dimpotrivă, față de anul trecut, avem încasări mai mari cu 25 de miliarde. Față de tot restul istoriei României, pentru prima oară în patru luni s-au investit 41 de miliarde lei în 4 luni de zile. Și, ca să menținem acest ritm, s-a creat acest mecanism, din punctul meu de vedere foarte corect”, a declarat Marcel Ciolacu.

Un proiect de ordonanță de urgență aflat pe ordina de zi a Guvernului arată că ordonatorii principali de credite vor fi obligați să disponibilizeze urgent, pentru fondul de rezervă bugetară, 10% din valoarea fondurilor alocate.

„Se propune ca, în anul 2024, începând cu data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, ordonatorii principali de credite ai bugetului de stat să disponibilizeze la Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, în termen de o zi de la solicitarea Ministerului Finanţelor, creditele de angajament şi creditele bugetare reţinute în proporţie de 10%, în conformitate cu prevederile art. 21 din Legea nr. 500/2002 privind finanţele publice, cu modificările şi completările ulterioare. De asemenea, se creează temeiul legal ca din fondurile prevăzute la titlurile aferente proiectelor cu finanţare externă să poată fi cedate la Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului economiile înregistrate în cursul exerciţiului bugetar”, se precizează în nota de fundamentare.

Amintim că anul trecut Guvernul Ciolacu a făcut alocări suplimentare de 31,9 miliarde lei, către ministere și instituții de stat, inclusive pentru plata de salarii, doar pe ultimele patru luni septembrie-decembrie, potrivit unei informări remise Economedia.ro. Aceste alocări suplimentare din Fondul de Rezervă sunt o găselniță găsită de Ciolacu pentru evitarea rectificărilor bugetare. Ele s-au făcut pentru prin tăierea sumelor bugetare de la alte ministere, de departe cea mai afectată fiind Armata, de unde s-au tăiat peste 7,2 miliarde lei, bani pentru înzestrare militară, afirmă deputatul USR Claudiu Năsui.

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *