Guvernul a aprobat în ședința de miercuri o ordonanță de urgență prin care majorează contribuția virată la pensia privată Pilon II, de la 3,75% la 4,75%, începând cu 1 ianuarie 2024. Este prima creștere a contribuțiilor virate la Pilonul II din 2016 până în prezent, deși legea prevedea o creștere graduală în fiecare an.
România mai îndeplinește astfel și un jalon din Planul Național de Reziliență și Redresare (PNRR), care avea termen data de 31 martie 2022.
În prezent, un angajat virează 25% din salariul brut la pensii, sub formă de contribuție de asigurări sociale (CAS). Din total, 21,25% merg către sistemul public de pensii (Pilonul I), iar 3,75% merg către pensiile private (Pilon II).
În cazul în care Guvernul majorează cota virată la Pilonul II și nu compensează cota virată la Pilonul I, contribuțiile virate la sistemul public de pensii vor scădea la 20,25%.
În 2018, Guvernul a scăzut contribuția la Pilonul II, în loc să o crească, cum prevedea legea
Pensia privată obligatorie, numită şi pensie Pilonul II, a fost introdusă în 2008 şi a fost stabilită drept obligatorie pentru toate persoanele angajate care aveau la acel moment până în 35 de ani. Acest tip de pensie era opţional pentru persoanele care aveau la momentul respectiv între 35 şi 45 de ani.
Pilonul II înseamnă că o mică parte din contribuţia de asigurări sociale (CAS) plătită de toţi românii către bugetul public este direcţionată către fonduri private de pensii, bazate pe acumulare şi investirea continuă a acestor sume. Banii din aceste fonduri nu aparţin societăţilor de administrare, ci românilor care contribuie la Pilonul II – ei sunt proprietatea privată a oamenilor la fel ca un cont bancar sau alte active financiare, potrivit Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR).
Când a demarat acest sistem, procentul a fost de 2% şi a crescut cu 0,5% în fiecare an, urmând să ajungă la 6% în 2016. Însă în 2010, din cauza crizei economice, Guvernul a fost nevoit să îngheţe pentru mai mulţi ani contribuţia. După mai multe întârzieri, contribuția a ajuns la 5,1% în 2016 și 2017.
Deşi în 2018 aceasta trebuia să crească de la nivelul de 5,1% la 6%, Executivul a scăzut acest procent la 3,75%, cu pretextul „revoluției fiscale” și al transferului contribuţiilor de la angajator la angajat şi a majorării salariului brut. Atunci și valoarea brută a contribuției a scăzut. Astfel, în prezent, statul reţine din salariul unui român o cotă de 25% de CAS, iar din aceasta 3,75% sunt viraţi în conturile românilor din Pilonul II.
Potrivit APAPR, numărul total de participanţi înregistraţi în sistemul de pensii private a ajuns la 7,78 milioane la finele anului 2021, dintre care numărul mediu al participanţilor cu contribuţii virate lunar a fost de 4 milioane, în creştere cu 140.000 faţă de 2020. Sumele administrate de cele 7 fonduri de pensii private obligatorii au ajuns la peste 89 miliarde de lei (18 miliarde euro), în creştere cu 18,6% faţă de finele lui 2020.