UPDATE Guvernul a adoptat în ședința de joi o ordonanță prin care extinde perioada pentru care nu se aplică sancțiuni în sistemul eFactura până la 31 mai.
- UPDATE 15.50 Ministrul Finanțelor anunță două funcționalități noi în sistem. „De acum, aplicația poate precompleta o serie de informații despre utilizator doar pe baza CUI-ului, pentru ca munca contribuabilului să fie mai ușoară. În plus, aplicația simplificată are și ea o variantă tradusă în limba engleză pentru contribuabilii nerezidenţi înregistraţi în scopuri de TVA ce au obligaţia de raportare a facturilor”, a explicat ministrul Marcel Boloș.
„Adoptăm azi și măsuri convenite cu mediul de afaceri în privința sistemul electronic RO e-Factura. Prelungim, prin Ordonanță de urgență, cu două luni, până la 31 mai, perioada în care firmele nu primesc amendă fiindcă nu pot introduce facturile în sistem. Cred că așa e corect, să dăm răgaz suplimentar și companiilor cât timp sistemul are încă nevoie de unele update-uri”, a declarat premierul Marcel Ciolacu.
Astfel, primele sancțiuni pentru neîndeplinirea obligației de a raporta și în e-Factura ar urma să fie aplicate de la 1 iunie.
Termenul-limită pentru transmiterea facturilor emise, pentru livrările de bunuri și prestările de servicii care au locul livrării sau prestării în România, în sistemul național privind factura electronică RO e-Factura este de 5 zile lucrătoare de la data emiterii facturii, dar nu mai târziu de 5 zile lucrătoare de la data-limită prevăzută pentru emiterea facturii la art.319 alin.(16) din Codul fiscal.
Ministrul Finanțelor Marcel Boloș afirma la profit.ro că „sunt 74.000 de plătitori de TVA care nu folosesc e-Factura. Vor primi notificări”. El a avertizat însă că începând cu data de 1 iulie amenda este de 15% din valoarea facturii.