Guvernul aprobă un ajutor de stat de 100 de milioane de euro către producătorul de anvelope Nokian Tyres, care a inaugurat o fabrică în România

fabricaNokian Tyres Oradea Sursa foto: Nokian Tyres

Guvernul a aprobat în ședința de joi acordarea unui ajutor de stat de aproape 100 de milioane de euro promis Nokian Tyres, după ce a primit aprobarea din partea Comisiei Europene. Compania finlandeză și-a mutat fabrica de anvelope din Rusia în România. Fabrica de la Oradea, o investiție care s-a ridicat la aproape 630 de milioane de euro, a fost inaugurată în acest an, a început să producă primele anvelope și urmează să producă comercial de anul viitor.

Guvernul a promis ajutorul de stat către Nokian încă din ianuarie 2023, când a aprobat un memorandum în acest sens. Ajutorul urma să fie acordat numai după emiterea deciziei de autorizare a acestuia de către Comisia Europeană, iar perioada de plată a ajutorului de stat va fi 2023-2028.

România a notificat Comisiei Europene intenția de a acorda ajutorul de stat către Nokian Tyres în data de 21 februarie 2024, iar Comisia Europeană a emis decizia de autorizare a ajutorului în data de 13 august 2024, anunță Ministerul Finanțelor.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Astfel, Nokian Tyres va primi un ajutor de stat regional ad-hoc sub formă de grant în valoare nominală de aproximativ 495.239.202 lei.

Investiția totală a Nokian Tyres în România se ridică la o valoare de 3.116.314.216 lei (a 626,4 milioane de euro) și a presupun construirea unei facilități de producție și dotarea acesteia cu echipamente pentru producția de anvelope.

Producătorul finlandez de anvelope Nokian Tyres a inaugurat joi, 19 septembrie, fabrica de anvelope din Oradea, producția fiind mutată în România după ce firma s-a retras din Rusia. Investiția se ridică la 650 milioane de euro, din care 100 de milioane de euro este ajutor de stat, iar 150 de milioane de euro reprezintă un împrumut de investiții din partea Băncii Europene de Investiții.

Construcția fabricii a început în mai 2023. Compania a transmis că fabrica va avea o capacitate de producție de 6 milioane de anvelope, primele anvelope vor fi produse la finalul anului 2024, cu producția în masă începând în 2025, iar pe viitor 90% din anvelope vor merge la export.

Fabrica Nokian Tyres din Oradea nu utilizează energie generată din combustibili fosili, ceea ce permite funcționarea întregii fabrici cu zero emisii de dioxid de carbon, realizare datorată unei combinații de soluții.

Fabrica a produs prima sa anvelopă în iulie 2024. Proiectul este în curs de extindere către o capacitate anuală de 6 milioane de anvelope, cu potențial de dezvoltare în viitor.

Suprafața totală a fabricii este de aproximativ 54 de hectare. Facilitățile includ unitatea de producție, un centru pentru depozitarea și distribuția anvelopelor, precum și clădiri pentru amestecare, utilități și administrative. Suprafața construită totalizează aproximativ 100.000 de metri pătrați.

Anterior, Jukka Moisio a declarat într-un interviu pentru Economedia că, pe viitor, capacitatea de producție a viitoarei fabrici din Oradea, unde primele anvelope vor fi produse la finalul anului 2024, se va putea tripla, de la 6 milioane la 18 milioane de anvelope. Deși reprezentanții companiei spun că nu vor lua o astfel de decizie prea curând, șeful Nokian Tyres precizează ar putea fi o posibilitate de extindere.

Potrivit reprezentanților companiei, Nokian Tyres va ajunge să exporte până la 90% din anvelopele produse în cadrul fabricii din Oradea în principal în Europa, însă CEO-ul companiei menționează că o parte din producție va ajunge inclusiv în SUA.

În cadrul fabricii de la Oradea vor lucra peste 500 de persoane. Până la sfârșitul anului 2024, se asteaptă ca numărul acestora să ajungă la 300, iar procesul de recrutare va continua în 2025.

De asemenea, pentru 2030 compania vrea să aibă un program de reciclare sau reutilizare a anvelopelor, tot în cadrul fabricii din Oradea. În prezent, 25% din anvelopele noi sunt din materiale reciclabile sau reutilizabile.

Salariul mediu brut în fabrica Nokian Tyres va fi de 2.070 euro lunar, mai mare decât salariul mediu brut la nivel național raportat în august 2022, de 1.229 euro lunar.

Nokian Tyres urmează astfel să devină unul dintre cei mai mari producători de anvelope din România, odată cu inaugurarea investiției. În prezent, Michelin România, Continental Automotive Products și Pirelli Tyres România sunt cei mai mari jucători de pe piața locală de anvelope, având, laolaltă, afaceri de aproximativ 14 miliarde de lei și peste 10.000 de angajați, conform cifrelor din 2022.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: