Guvernul nu vede probleme cu furnizarea energiei electrice și a gazului în această iarnă și susține că sunt asigurate serviciile și cantitățile necesare. Cu toate acestea, sunt companii din România care au anunțat oprirea sau reducerea temporară a producției din cauză că nu au reușit să încheie contracte convenabile de furnizare de energie, iar unele școli funcționează în regim online din cauza lipsei de căldură.
Premierul Nicolae Ciucă a avut, marți, o întâlnire de lucru la Guvern cu responsabilii în domeniul energiei. Potrivit unui comunicat de presă, din discuții a rezultat că România nu va avea probleme în această iarnă cu furnizarea energiei electrice și a gazului.
„Discuțiile au vizat stadiul pregătirilor pentru sezonul de iarnă, din perspectiva evoluțiilor sectorului energetic în România. Din analiză, a rezultat că furnizarea energiei electrice este asigurată atât pentru serviciile esențiale, cât și pentru consumatorii casnici și alte categorii de consumatori. În privința furnizării de gaze, sunt asigurate cantitățile de gaz pentru funcționarea aprovizionării în condiții de normalitate”, se arată în comunicatul Guvernului.
La întâlnire au participat viceprim-ministrul și ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, ministrul Energiei, Virgil Popescu, ministrul Economiei, Florin Spătaru, ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, președintele ANRE, Dumitru Chiriță, reprezentanți ai companiilor Transelectrica, Transgaz, Romgaz și ai Ministerului Mediului.
Anunțul Guvernului vine în contextul în care Azomureș Târgu Mureș, cel mai important producător de îngrășăminte utilizate de agricultură din România, și-a oprit producția de îngrășăminte, temporar, din cauza prețurilor la gaze, compania spunând că va relua producția „dacă și când condițiile pieței o permit”.
Și producătorul de aluminiu Alro Slatina îşi va diminua anul acesta activitatea de producţie a aluminiului primar, din cauza situaţiei de pe pieţele de energie şi gaze, dar va implementa măsuri tehnologice care să permită o repornire rapidă şi eficientă atunci când condiţiile din sectorul de energie vor reveni la normal, potrivit companiei.
În paralel însă, în anumite localități prețul gazelor și al energiei a dus la închiderea școlilor. E și cazul municipiului Giurgiu, unde facturile de la gaze au închis fizic școlile. Primarul Adrian Anghelescu a acuzat că Primăria nu a primit banii necesari de la Guvern.