Guvernul Ciolacu a folosit Fondul de Rezervă ca să facă alocări de 32 miliarde lei către ministere, anul trecut / Claudiu Năsui: Guvernul a tăiat masiv de la Armată, Sănătate și Educație

bani, lei, bancnote

Guvernul Ciolacu a făcut alocări suplimentare de 31,9 miliarde lei, în 2023, către ministere și instituții de stat, inclusive pentru plata de salarii, doar pe ultimele patru luni septembrie-decembrie, potrivit unei informări remise Economedia.ro. Aceste alocări suplimentare din Fondul de Rezervă sunt o găselniță găsită de Ciolacu pentru evitarea rectificărilor bugetare. Ele s-au făcut pentru prin tăierea sumelor bugetare de la alte ministere, de departe cea mai afectată fiind Armata, de unde s-au tăiat peste 7,2 miliarde lei, bani pentru înzestrare militară, afirmă deputatul USR Claudiu Năsui.

„În anul 2023, au fost aprobate hotărâri ale Guvernului de alocare de sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului în valoare totală de 31.923.949 mii lei, din care suma totală de 72.718 mii lei a avut ca destinație majorarea Fondului de intervenție la dispoziția Guvernului, din fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului”, se arată în informarea transmisă de Guvern și Ministerul Finanțelor la solicitarea Economedia.

Claudiu Năsui, deputat USR și fost ministru al Economiei, a solicitat Ministerului Finanțelor să detalieze de unde a tăiat Guvernul Ciolacu în 2023 pentru a alimenta Fondul de rezervă. Din datele furnizate de MFP, rezultă că cea mai mare tăiere a fost făcută de la înzestrarea armatei: 7,2 miliarde de lei.

„Adică, în timp ce avem un război la graniță și alte țări NATO se pregătesc serios de scenariul unui război, domnul Ciolacu a tăiat fix de la armament nou, rachete, avioane și ce ar mai fi nevoie să ne apărăm în caz de război. Dar nu vă faceți griji, pentru pensiile speciale domnul Ciolacu a avut bani. Acolo a dat bani prin Fondul de rezervă. Nu cumva să piardă casta specialilor vreun privilegiu”, declară Claudiu Năsui.

Bani au fost tăiați și de la Sănătate, tot pentru a alimenta Fondul de rezervă, mai arată deputatul.

Fond de rezervă / Sursa foto: Claudiu Năsui
Fond de rezervă / Sursa foto: Claudiu Năsui

Cel mai recent raport al Consiliului Fiscal arată că Fondul de Rezervă a devenit un instrument discreționar și instrumentul prin care a fost evitată adoptarea unei rectificări bugetare.

„În acest context, Guvernul a adoptat și OUG nr. 90/2023, care urmărește limitarea cheltuielilor cu bunurile și serviciile și a celor cu investițiile, din ultimele două luni ale anului, la nivelul mediei ianuarie-septembrie 2023. Totodată, actul normativ a transformat Fondul de Rezervă bugetară la dispoziția Guvernului (FRG) într-un instrument discreționar prin care autoritățile pot ajusta bugetul general consolidat, redistribuind resursele necheltuite ale ordonatorilor principali de credite către alte domenii. Modificările privind funcționarea FRG au venit după ce, în septembrie 2023, Guvernul adoptase OUG nr. 73/2023, prin care a hotărât ca, din FRG, să se poată aloca, pe bază de hotărâri ale Guvernului, sume pentru finanțarea cheltuielilor curente și de capital ale ordonatorilor principali de credite. Astfel, FRG a devenit instrumentul prin care a fost evitată adoptarea unei rectificări bugetare”, a transmis Consiliul Fiscal.

Conform instituției, de la începutul anului și până în data de 14 septembrie 2023, când s-a modificat cadrul legislativ privind funcționarea FRG, au fost date 12 HG, în valoare de doar 0,6 mld. lei. Ulterior, în baza noului cadru legislativ de funcționare a FRG, au fost adoptate 91 de HG, în valoare de circa 29,5 mld. lei.

Spre comparație, în perioada 2007-2022, alocările din FRG au variat între un minim de 0,53 mld. lei, în 2015, și 7,96 mld. lei, în 2020 (a se vedea Anexa XV). Prin urmare, alocările pe anul în curs, până la data de 15 decembrie, sunt de aproape 4 ori mai mari decât maximul anterior, înregistrat în primul an de pandemie, și de peste 8 ori mai mari decât anul trecut (3,6 mld. lei alocări în 2022).

Consiliul Fiscal a subliniat că utilizarea FRG, înlocuind de facto rectificarea bugetară, creează un precedent ce implică riscuri majore, de la lipsa de transparență în execuția bugetară, până la utilizarea discreționară și accentuarea recurgerii la derogări de la regulile fiscale.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Pe Nasui l-a magnetizat STS-ul cu flacara violet, armament pe care il stia tatica-su mai bine.

    N-a luat armata destul cand STS & Co. au anual +++++++++++++++ , claseaza dosare, execreaza pe Justitie, totul ‘A Priori’ !

    Nu stiu de unde le dadea Nasui, cand au fost la putere, au sarit geamandura, acum se plang, aliati cu Mafia Portocalie pe care au tot condamnat-o.

    Da, sa nu ne imbatam cu apa chioara, nimic nu e comparabil cu raul facut de Mafia Rosie(PSD) Romaniei dar asta nu aboleste raul facut de restul de culoare maro(ca asta e culoarea lor reala la cum s-au amestecat).

  2. Asta este tactica pesedista. PSD nu isi dezvaluie intentiile prin declaratii dar urmarindu-le faptele ne dam seama de orientarea lor geopolitica care este clar anti occidentala si prosrusa. Ca si Dragnea cu corvetele si Ciolacu procedeaza la fel. Arunca cu bani in stanga si in dreapta pe mariri de pensii si salarii, plafonari inutile, mai si indatoreaza tara, ca sa nu mai aiba bani pentru inzestrarea armatei si sa poata sa se disculpe pe urma spunand ”pai nu am putut cumpara mai nimic pentru aparare pentru ca nu am avut bani”. Asta este miza de fapt – a face pe placul Rusiei si a tine tara cu pantalonii in vine la marea Neagra. Si ghiciti ce vor face Ciolacu si pesedistii cand rusii vor ajunge la granitele noastre.

  3. …alocări suplimentare din Fondul de Rezervă sunt o găselniță găsită de Ciolacu…
    Găselniță găsită . Tare , foarte tare .
    Ele s-au făcut pentru prin tăierea sumelor….
    Și asta e bună .
    Pe principiul vaselor comunicante , banii de la unii ordonatori de credite au migrat la alți ordonatori de credite. Domnul Năsui se pare că nu este de acord cu acest principiu din fizică. Normal că nu este in regulă ce a făcut Guvernul . Bugetul este aprobat de Parlament și modificarea acestuia trebuie făcută tot cu aprobarea lui.
    In final deficitul bugetar nu a crescut, dar maniera folosită nu a fost transparentă și
    ne arată haosul din execuția bugetară.
    In rest numai de bine.
    P.S. Ce bine că principiul vaselor comunicante se aplică și la buget , nu numai la energie.

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.