Guvernul ar putea aproba miercuri programul de ajutor de stat pentru stimularea investiţiilor cu impact major în economie

guvern pnrr Foto: MIPE

Guvernul ar putea aproba miercuri programul de ajutor de stat 807, pentru stimularea investiţiilor cu impact major în economie, acesta urmând să fie lansat pe 15 mai, a anunţat marţi ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, citat de Agerpres.

„În ceea ce priveşte Programul pe ajutorul de stat 807, mâine (miercuri, n.r.) se aprobă HG, iar lansarea lui va fi pe 15 mai, prima sesiune. Am luat în calcul foarte multe dintre propuneri. Nu ne lăsăm doar în seama acestei scheme. Vrem să identificăm împreună o nouă schemă, special pentru zona de IMM-uri, pentru că IMM-urile, oricum am vrea să privim lucrurile, reprezintă coloana vertebrală a economiei româneşti, iar ele sunt singura şansă pentru noi să trecem de la economia de consum la economia de producţie”, a precizat ministrul Finanţelor, la o videoconferinţă pe tema programelor de garantare pentru antreprenori, organizată de Consiliul Naţional al IMM-urilor din România (CNIPMMR).

Schema de ajutor de stat instituită prin H.G. nr. 807/2014, pentru stimularea investiţiilor cu impact major în economie, a fost elaborată în baza Regulamentului nr. 651/2014 şi are un buget de 6,38 miliarde de lei.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Potrivit datelor publicate de Ministerul Finanţelor, până în prezent, din bugetul total alocat schemei, 1,8 miliarde de lei au mai rămas de angajat în perioada martie 2022 – decembrie 2023, sumă care nu poate fi majorată, deoarece s-ar încălca prevederile Regulamentului 651/2014.

Întrebat dacă ar aplica pentru programele Imm Prod şi Rural Invest în cazul în care ar fi întreprinzător, ministrul Finanţelor susţine că ar aplica „cu toată încrederea”.

„Aş aplica cu toată încrederea. Chiar este o şansă, o oportunitate pentru antreprenori pentru că avem o diversitate şi o diversificare a programelor prin care statul vine să ajute economia. Pe de o parte sunt aceste programe pe care le-am lansat în prima parte a anului şi care intră deja în circuit, în implementare: IMM Prod, Garant Construct, Rural Invest, Agro IMM Invest, IMM Invest, care aduc un aport în economie de 20 de miliarde de lei. Dincolo de aceasta – şi prin programul ‘Sprijin pentru România’ venim cu 2,2 miliarde de euro pentru companii, în mare parte pentru IMM-uri pe cadru temporar creat ca urmare a conflictului din Ucraina”, a precizat Adrian Câciu.

În opinia sa, stimulii economici anul acesta sunt „la un nivel foarte ridicat”.

„Diferenţa o va face viteza cu care aceşti bani ajung în economie. Şi aici toţi trebuie să fim într-un parteneriat. (…) Practic, nu ne rămâne decât să livrăm – şi eu cred că împreună, de câteva luni de când a început anul, deja am reuşit să creăm cadrul normativ şi mai ales să găsim sursele de finanţare”, a mai spus ministrul Finanţelor.

El a precizat că ar aplica şi la celelalte programe pe care Guvernul le implementează privind finanţarea economiei, făcând referire la trecerea de la economia de producţie, la investiţie în economia de procesare.

„Nu ştiu în trecut câtă atenţie s-a dat industriei alimentare, dar iată că în acest an avem un volum de investiţii foarte mare care trebuie să ajungă către antreprenorii implicaţi în zona de procesare a produselor agro-alimentare. Mesajul meu este unul de susţinere totală. Parteneriatul cu economia trebuie să existe şi este prioritate: şi pentru mine ca ministru, dar şi pentru întregul Guvern. Cheia este dialogul cu mediul de afaceri”, a mai spus Adrian Câciu.

El a precizat că România se confruntă cu un puseu ridicat al inflaţiei. “Este anul inflaţiei globale, avem probleme pe latura de aprovizionare, nu noi ca ţară cât Europa, generate şi de conflictul din Ucraina, dar şi de reaşezarea unor zone geo-strategice pe componentele de comerţ mondial şi atunci cheia este de a susţine business-urile, de a profita şi de oportunităţile pe care le avem ca ţară în acest context”, a adăugat Câciu.

Totodată, ministrul Finanţelor a precizat că săptămânal se fac controale tematice pe anumite sectoare care produc distorsiuni în piaţă. Referindu-se la controalele în ceea ce priveşte combustibilul, Adrian Câciu a anunţat că “s-au găsit o serie de nereguli”.

“Este adevărat, am identificat şi lacune legislative cu care ne confruntăm şi ar trebui îmbunătăţită legislaţia cu privire la elementele speculative care apar pe anumite zone”, a spus şeful de la Finanţe.

În ceea ce priveşte preţurile la alimente, ministrul citat a precizat că, împreună cu reprezentanţi de la Ministerul Agriculturii şi de la ANPC, se desfăşoară controale pentru că există evident elemente speculative pe lanţul de valorificare. În opinia lui, consumatorul trebuie „să resimtă un preţ corect, dar şi producătorul să resimtă un randament corect pentru munca pe care a depus-o”.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: