Guvernul a aprobat miercuri procedura de acces online a angajaţilor sau foştilor angajaţi la datele din registrul general de evidenţă a salariaţilor (REGES), modalitatea de generare şi descărcare a extrasului, precum şi condiţiile în care se poate dovedi vechimea în muncă şi/sau specialitate, această posibilitate fiind creată prin modificările aduse Codului Muncii de Legea nr. 144/2022. Astfel, guvernul nu le va permite angajaților să își acceseze datele din REVISAL până în anul 2025, spunând că amână aplicarea măsurii pentru că vrea să refacă platforma cu bani din PNRR.
Prin această inițiativă angajații își puteau verifica online istoricul în muncă și dacă angajatorii le-au plătit contribuțiile. În același context, în acest an, Guvernul i-a reincriminat pe angajatorii care nu virează la buget contribuţii şi impozite cu reţinere la sursă, inclusiv pentru restanțe de 100 de lei.
De asemenea, actul normativ stabileşte şi condiţiile în care pot fi accesate datele din registru, prin obţinerea numelui de utilizator şi parolei, fie personal, la sediul inspectoratului teritorial de muncă, fie prin e-mail, în situaţia în care aceştia deţin semnătură electronică calificată precum şi completarea registrului general de evidenţă a salariaţilor cu elemente noi referitoare la nivelul şi specialitatea studiilor absolvite.
Alte măsuri reglementate de Hotărârea de Guvern se referă la condiţiile în care prin extras se poate dovedi vechimea în muncă şi/sau specialitate, respectiv prin asumare de către angajator şi certificare prin semnătură, pe baza documentelor justificative din dosarul de personal al salariatului, a documentelor contabile şi altor documente aflate în arhiva societăţii.
Potrivit sursei citate, aceste reglementări vor intra în vigoare la 31 decembrie 2024, când va intra în exploatare şi sistemul informatic aferent REGES, conform Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă.
Până la data la care sistemul informatic va fi funcţional şi pentru a facilita accesul salariaţilor şi al foştilor salariaţi la datele lor din registru, inspectoratele teritoriale de muncă au obligaţia să elibereze acestora, la solicitarea scrisă, un extras care să reflecte activitatea prestată în baza unui contract individual de muncă.
Ministrul Muncii precizează că digitalizarea Inspecţiei Muncii vizează crearea unui sistem informatic suplu, prin simplificarea procedurilor de acces şi utilizarea semnăturii electronice, care va facilita activitatea de control pe care o desfăşoară instituţia şi va asigura creşterea eficienţei actului de control.
Noul sistemul informatic REGES-ONLINE va asigura accesul autorităţilor şi instituţiilor publice la înregistrarea datelor în interfaţa de programare a aplicaţiilor (API). Totodată, sistemul centralizat, complet on-line, va putea fi accesat de angajatori şi salariaţi, aceştia din urmă putând să obţină informaţii despre propriul contract de muncă, să verifice informaţiile încărcate de angajator şi să semnaleze eventualele erori.
În prezent se lucrează la crearea unei arhitecturi a sistemului informatic, net superioare celei existente, care să răspundă nevoilor tuturor celor interesaţi în valorificarea informaţiilor cuprinse în această bază de date: salariaţi, foşti salariaţi şi angajatori – autorităţi sau instituţii publice.
Noul sistem informatic REGES este prevăzut în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, Inspecţia Muncii fiind beneficiar al finanţării Investiţiei 6 – Digitalizarea în domeniul muncii şi protecţiei sociale, aferente componentei C7 – Transformare digitală.
Proiectul de lege care va permite angajaților accesarea datelor din REVISAL a fost inițiat de deputata USR Cristina Prună și modifică și completează art. 34 din Codul muncii (Legea nr. 53/2003).
La inițiativa USR, Parlamentul a adoptat, în luna aprilie 2022, legea prin care angajații primeau acces online și neîngrădit la datele proprii din Registrul de evidență a salariaților (REVISAL). USR transmite că la mai bine de patru luni de la intrarea în vigoare a legii, singurul pas pe care l-a făcut Guvernul Ciucă este să dea, astăzi, o hotărâre de guvern de amânare până în 2025 a acestui drept. Până atunci, salariații români rămân cu aceeași birocrație inutilă, cu procedurile greoaie și consumatoare de timp.
„Coaliția PSD-PNL guvernează din nou împotriva intereselor românilor. Salariaților le este furat un drept de-abia câștigat. Perspectiva anului 2025 este atât de îndepărtată încât nu poate fi privită ca o certitudine. Nu există pași și etape intermediare, ci doar o promisiune peste ani de zile, cum au fost atâtea altele în trecut. Când trebuie să taxeze salariile românilor, nu există niciun fel de tergiversări. Aproape jumătate din salariile noastre ajung în fiecare lună în conturile statului. Dar când vorbim de servicii de secol XXI, pe care același stat e obligat prin lege să ni le ofere, vedem că statul nu respectă legea. Guvernul Ciucă ne demonstrează pe zi ce trece incompetență și teamă de transparență!”, declară Cristina Prună, deputat USR și inițiatoare a legii privind accesul neîngrădit la REVISAL.
Legea USR a fost adoptată de Parlament pe 20 aprilie 2022 și a fost promulgată pe 20 mai 2022. Guvernul avea la dispoziție, din acel moment, 60 de zile pentru a stabili procedura prin care angajații să aibă acces online, în câteva click-uri, la datele din platforma REVISAL existentă.