Guvernul a adoptat vineri programul de investiții locale Anghel Saligny, care prevede că primăriile vor primi 50 de miliarde de lei până în anul 2028, a anunțat premierul Florin Cîțu. Miniștrii USR PLUS au absentat de la această ședință a Executivului, după ce premierul a decis să îl revoce pe ministrul Justiției Stelian Ion, acuzându-l că a condiționat adoptarea programului de desființarea Secției Speciale pentru magistrați.
Premierul a anunţat, vineri, după şedinţa de Guvern, că a existat cvorum şi a fost aprobat Planul Anghel Saligny.
„Au fost îndeplinite toate procedurile, cvorumul de şedinţă. A fost respectată procedura în totalitate. De două ori am verificat. Cred că Ministerul Transporturilor e avizator tacit în această procedură”, a declarat Florin Cîţu, întrebat dacă ministrul Transporturilor Cătălin Drulă a avizat proiectul de OUG privind planul de investiţii „Anghel Saligny”.
În replică, reprezentanţii USR PLUS au precizat că adoptarea PNDL 3 reprezintă „un nou abuz marca OUG 13”. „Florin Cîţu şi Lucian Bode le-au făcut românilor exact ceea ce le-au făcut Dragnea şi Iordache în 2017”, au afirmat aceştia şi au solicitat din nou demisia prim-ministrului.
Proiectul de OUG adoptat vineri de Guvern arată că bugetul programului de investiții este de 50 de miliarde de lei pentru perioada 2021 – 2028. Banii vor fi alocați de Ministerul Dezvoltării, iar primarii vor putea atrage fondurile pentru proiecte de apă, canalizare, asfaltări, poduri și sisteme de distribuție a gazelor naturale.
Proiectul nu cuprinde amendamentele cerute de USR PLUS, despre care partidul a susținut că ar fi dus la o mai mare transparentizare a cheltuirii banului public.
Premierul Florin Cîțu a cerut vineri investigarea fostului ministru al Justiției, Stelian Ion, pe care l-a acuzat că ar fi refuzat să semneze avizul pentru proiectul de OUG privind programul de investiții Anghel Saligny.
„Am cerut situația de la Ministerul Justiției în ce privește avizarea. Un singur detaliu: în 17 august, direcția de specialitate din minister a pregătit o adresă de răspuns, adică a vizat proiectul, adresă care a rămas la cabinetul ministrului (Stelian Ion – n.red.), nu a fost niciodată semnată. Eu aș vrea ca cei care se ocupă să vadă dacă acesta este un abuz de funcție, să investigheze dacă nu cumva acest proiect a fost pus să fie reținut intenționat”, a declarat premierul într-o conferință de presă la Palatul Victoria.
Un document guvernamental oficial consultat de G4Media.ro arată că Ministerul Justiției a primit abia joi, 2 septembrie, adică la o zi după ce premierul Cîțu l-a remaniat pe ministrul Stelian Ion, proiectul în original de ordonanță de urgență pentru lansarea programului național de investiții ”Anghel Saligny”. Guvernul a transmis precizări legate de acest document, susținând că proiectul de Ordonanță de Urgență pentru aprobarea Programului Național de Investiții ”Anghel Saligny”, în original, a ajuns la Ministerul Justiției în data de 25 august, dar ar fi fost retrimis, tot în original și pe 2 septembrie ”în contextul preluării mandatului de ministru interimar al Justiției de către domnul Lucian Bode”.
Totodată, Raluca Spoeală, șefa direcției de avizare din Ministerul Justiției, a fost schimbată joi din funcție imediat după preluarea funcției de ministru interimar de către Lucian Bode, au declarat pentru G4Media.ro surse din minister.
Potrivit informațiilor G4Media.ro, avizul propus inițial de direcția de avizare din Ministerul Justiției pentru proiectul de OUG al programului Anghel Saligny fusese negativ.
Stelian Ion, fostul ministru al Justiției, a reacționat pe Facebook și a spus că ”schimbarea de pe o zi pe alta a conducerii Direcției de avizare din cadrul MJ pentru a facilita obținerea avizului pentru PNDL 3, proiect care faciliteaza furtul din banii publici, și, probabil, a unor avize ulterioare, arată că Florin Citu nu are respect pentru lege și folosește aceleași metode abuzive pe care le foloseau odinioară cei pe care atâta i-a criticat public”.
Expert Forum: Noul program de investiții ”Anghel Saligny” este PNDL 3
O analiză Expert Forum (EFOR) a proiectului de ordonanță de urgență pentru începerea programului de investiții ”Anghel Saligny” arată similarități mari cu vechiul Program Național de Dezvoltare Locală (PNDL), potrivit unui comunicat al ONG-ului specializat în politici publice.