Grupul Digi a finalizat vânzarea afacerii din Ungaria către 4iG, companie apropiată de Viktor Orban. Românii vor folosi cei peste 620 milioane euro pentru rambursarea datoriei și pentru investiții în pieţe potenţial noi din Europa de Vest

digi-sigla

Grupul Digi, controlat de omul de afaceri Zoltan Teszari, a anunţat luni că a finalizat vânzarea operaţiunilor sale din Ungaria către 4iG, unul dintre operatorii de pe piaţa de IT şi telecomunicaţii din Ungaria, pentru suma de 624,98 milioane de euro, care a fost încasată de către RCS&RDS, scrie News.ro.

„Societatea doreşte să informeze investitorii şi piaţa că, la data de 3 ianuarie 2022, filiala din România a societăţii (RCS&RDS) şi 4iG Plc. unul dintre operatorii de top de pe piaţa de IT şi telecomunicaţii din Ungaria au finalizat cu succes tranzacţia privind achiziţia DIGI Távközlési Szolgáltató Ltd. (Digi Ungaria) şi a filialelor sale, Invitel Ltd., Digi Infrastruktúra Korlátolt Felelősségű Társaság şi ITV Ltd., de către 4 iG Plc.”, arată grupul.

La data de 29 noiembrie 2021, părţile au semnat contractul de vânzare-cumpărare privind deţinerea integrală a RCS&RDS în operatorul de top de pe piaţa de telecomunicaţii din Ungaria şi cesionarea datoriilor Digi Ungaria şi a subsidiarelor sale către RCS&RDS, tranzacţia fiind la acel moment încă supusă unor condiţii de îndeplinit, inclusiv obţinerea aprobării din partea autorităţii de concurenţă din Ungaria.

„Urmare a îndeplinirii şi/sau renunţării la îndeplinirea condiţiilor stabilite de către părţi la semnarea contractului de vânzare-cumpărare şi aplicării tuturor ajustărilor relevante, la data de 3 ianuarie 2022 un preţ total de aproximativ 624,98 milioane de euro a fost încasat de către RCS&RDS”, anunţă grupul.

Digi a transmis că societatea si filialele sale vor folosi suma pentru rambursarea datoriei financiare a grupului, precum şi pentru a continua investiţiile pe pieţele pe care îşi desfăşoară operațiunile şi pe pieţe potenţial noi din Europa de Vest.

Digi Ungaria este un operator de servicii de telecomunicaţii cu o poziţie de top pe piaţa locală, prezent de 23 de ani în Ungaria unde oferă un portofoliu complet de servicii de televiziune prin cablu şi satelit (DTH), date fixe şi mobile şi telefonie fixă și mobilă. La data de 31 decembrie 2020, Digi Ungaria furniza servicii către mai mult de 1,1 milioane de abonaţi la nivel naţional şi înregistra peste 2,5 milioane de unităţi generatoare de venituri (RGU).

În 2020, operaţiunile din Ungaria ale DIGI au înregistrat venituri consolidate de 70 miliarde forinţi (circa 200 milioane euro) şi EBITDA ajustată de 19 miliarde forinţi (aproximativ 54 milioane euro).

Cine e 4iG, compania care a preluat afacerile românilor de la Digi în Ungaria

4iG Plc. este una dintre companiile de top de pe piaţa de IT şi telecomunicaţii din Ungaria, contribuind semnificativ la creşterea economiei bazate pe cunoaştere şi digitalizare, în ţara vecină. 4iG are o experienţă de peste 25 de ani pe piaţa tehnologiilor şi a inovaţiilor tehnologice.

Firma maghiară de tehnologie a informației 4iG, care a cumpărat Digi Ungaria, a anunțat încă din 2019 că intenționează să crească prin achiziții alimentate de datorii în regiunea Europei Centrale și e bănuită de relații „prea strânse” cu regimul Orban de la Budapesta.

Gellert Jaszai a preluat controlul asupra 4iG – care furnizează servicii IT, inclusiv hardware și managementul sistemelor în Ungaria – la începutul acestei săptămâni, acceptând să cumpere un pachet de 40% de la magnatul maghiar Lorinc Meszaros, un prieten din copilărie al premierului Viktor Orban, care și-a folosit o influența pentru a intra în viața economică a Ungariei, dar și pentru a promova o agendă naționalistă, etichetată de partidul său de guvernământ Fidesz drept „Sistemul de cooperare națională” sau NER, care a ajuns să domine o serie de industrii.

Statul este direct implicat în mai multe sectoare, inclusiv în tehnologia informației, iar guvernul a declarat că intenționează să participe la o lansare a rețelei 5G, evaluată la 700 de miliarde de forinți (2,4 miliarde de dolari).

De altfel, foarte interesant e că, după cum scrie G4Media, Ungaria a exclus de la licitația 5G una dintre cele mai mari companii românești, la scurt timp după ce în 2018 România, prin BNR, a refuzat celei mai mari bănci ungare, OTP, să cumpere Banca Românească.

Curtea Supremă din Ungaria a decia că prin înscrierea în procedură, compania-mamă a Digi a vrut să inducă în eroare autoritatea telecom, iar participarea sa ar fi afectat corectitudinea licitaţiei, pentru că intenţia reală a societăţii nu a fost aceea de a valorifica în interes propriu drepturile de utilizare a frecvenţelor, ci transferul lor către Digi Kft.

4iG a raportat o creștere de 56% a veniturilor în primul trimestru din 2021, în mare parte datorită unei succesiuni rapide de contracte de stat asigurate după ce Meszaros a achiziționat o participație în iunie 2018.

Jaszai a spus că este mulțumit de această creștere și nu vede nicio problemă cu rolul dominant al statului pe piața IT, unde aproximativ jumătate din veniturile anuale de 600-700 de miliarde de forinți provin din sectorul guvernamental, un raport similar cu cel al altor țări.

El a spus că nu se aștepta la un avantaj de piață din legăturile 4iG cu Meszaros și, indirect, cu Orban, adăugând că serviciile de calitate vor aduce companiei mai multe afaceri.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: