Grupul ceh CEZ a semnat un acord cu Rolls-Royce pentru construirea de reactoare modulare mici/ România are parteneriat cu o firmă din Statele Unite

NuScale SMR centrale nucleare mici Sursa foto: NuScale

Grupul ceh de utilităţi CEZ a semnat marţi un parteneriat strategic cu grupul britanic Rolls-Royce Holdings pentru a dezvolta şi construi reactoare modulare mici (SMR), informează AP, citată de Agerpres.

Conform termenilor acordului, CEZ va prelua o participaţie de 20% la firma Rolls-Royce SMR pentru care va plăti mai multe miliarde de coroane ceheşti (sute de milioane de dolari).

CEZ intenţionează să construiască primul reactor modular mic la actuala centrală nucleară de la Temelin, urmând ca acesta să fie finalizat în prima jumătate a deceniului următor.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Parteneriatul ar urma să aibă drept rezultate instalarea, în Cehia, a unor capacităţi de producere a energiei de 3GW. În plus, CEZ va participa şi la celelalte proiecte de tip SMR pe care firma britanică Rolls-Royce SMR le va dezvolta în Europa sau alte părţi ale lumii.

“Este un moment important pentru asigurarea securităţii energetice a Cehiei”, a declarat premierul ceh Petr Fiala. Statul ceh are o participaţie de aproape 70% la grupul de utilităţi CEZ.

Potrivit informaţiilor transmise de CEZ, o centrală care utilizează un reactor modular mic furnizat de compania britanică ar urma să producă 470 de MW timp de 60 de ani.

Comparativ cu reactoarele nucleare convenţionale, cele de tip SMR sunt relativ simplu de construit, deoarece sistemele şi componentele lor pot fi asamblate în uzine şi transportate sub formă de unitate completă până la locul unde urmează să fie instalate. De asemenea, reactoarele modulare mici sunt mai accesibile decât reactoarele mari şi au un risc mai mic de accident grav.

În paralel, Cehia ar urma să semneze în primăvara lui 2025 un contract cu grupul sud-coreean KHNP pentru construcţia a cel puţin două noi reactoare clasice la centrala nucleară de la Dukovany.

Energia nucleară produsă la centralele nucleare de la Temelin şi Dukovany reprezintă aproximativ 30% din producţia totală de electricitate a Cehiei, ţară membră a UE cu 10,9 milioane de locuitori. Ponderea energiei nucleare în mixul energetic al Cehiei ar urma să ajungă la 50%, odată cu închiderea treptată a centralelor pe cărbune, în cadrul tranziţiei energetice spre surse mai verzi.

Amintim că România implementează unul din primele proiecte de reactoare nucleare mici din Europa și a încheiat în acest sens un parteneriat cu americanii de la NuScale.

În urmă cu p o săptămână, pe 20 octombrie, Ministerul Energiei a anunțat că România are două proiecte selectate în prima evaluare realizată de Alianţa Industrială Europeană pentru Reactoare Modulare Mici (SMR-uri). Este vorba despre NuScale VOYGR™ SMR (RoPower Nuclear S.A, dezvoltat la Doiceşti de NuclearElectrica şi Nova Power) şi EU-SMR-LFR (dezvoltat de RATEN la Mioveni, în colaborare cu Ansaldo Nucleare, SCK-CEN, ENEA).

Potrivit unui comunicat de presă transmis de Ministerul Energiei, „această reuşită marchează un pas important în consolidarea poziţiei României ca lider regional în domeniul energiei nucleare”.

„Proiectele selectate fac parte dintr-o iniţiativă nouă paneuropeană care vizează accelerarea dezvoltării şi implementării tehnologiilor SMR în Europa, până la începutul anilor 2030, inclusiv lanţurile de furnizare pentru viitoarele reactoare modulare de mici dimensiuni. Acestea au fost incluse în primul lot de Grupuri de Lucru pe Proiecte (PWGs), în urma unei evaluări riguroase realizate de Consiliul de Conducere al Alianţei şi secretariatul acesteia”, se arată în documentul citat.

„Din 9 proiecte selectate la nivel european, dintr-un total de 22 de candidaturi, 2 proiecte sunt din România. O performanţă de care trebuie să fim mândri. Vreau să cred că această reuşită îi va convinge, sau măcar îi va pune pe gânduri, pe cei care ne spun că această tehnologie nu are viitor şi că România nu ar trebui să îşi mai asume proiecte îndrăzneţe în energie.

În România, ne propunem să atingem în următorii ani o capacitate de peste 3500 MW în centrale nuclearo-electrice, prin proiectele aflate în plan sau în derulare – fie la Cernavodă, fie la Doiceşti (prin tehnologia SMR NuScale), fie la Mioveni (demonstratorul ALFRED)”, a declarat ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

Alianţa Industrială Europeană pentru SMR-uri, creată în februarie 2024, îşi propune să sprijine implementarea acestor tehnologii în Europa, aducând împreună designeri de tehnologie, companii din lanţul de aprovizionare, institute de cercetare şi organizaţii financiare. România, prin proiectele selectate, îşi continuă traseul de a deveni un pilon de stabilitate şi progres în domeniul energiei nucleare în Europa Centrală şi de Est.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: