Gruparea Lazarus afiliată Coreei de Nord exploatează o vulnerabilitate din Windows, avertizează Directoratul Național de Securitate Cibernetică

Microsoft, Windows-829948_1280 Sursa foto: Pixabay

Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) avertizează că gruparea Lazarus (alias Hidden Cobra), afiliată Coreei de Nord, exploatează activ o vulnerabilitate de tip Zero-Day în sistemul de operare Windows pentru a compromite datele utilizatorilor.

Vulnerabilitatea identificată ca CVE-2024-21338 afectează driverul AppLocker al Windows (appid.sys). 

Descriere 

Vulnerabilitatea permite atacatorilor acces la nivel de nucleu al sistemului de operare și dezactivarea instrumentelor de securitate, eschivând tehnicile zgomotoase BYOVD (Bring Your Own Vulnerable Driver).  

Pentru a realiza atacuri mai subtile și a consolida prezența pe sistemele compromise este folosită o versiune actualizată a rootkit-ului FudModule, cu îmbunătățiri semnificative privind exfiltrarea și funcționalitatea, inclusiv mecanisme de dezactivare a soluțiilor de securitate precum Microsoft Defender, CrowdStrike Falcon și HitmanPro. 

În prezent, vulnerabilitatea este exploatată de către gruparea Lazarus (alias APT38, APT-C-26, ATK117, ATK3, Andariel, Appleworm, Bluenoroff, Bureau 121, COPERNICIUM, COVELLITE, Citrine Sleet, DEV-0139, DEV-1222, Dark Seoul, Diamond Sleet, G0032, G0082, Genie Spider, Group 77, Hastati Group, Labyrinth Chollima, NICKEL GLADSTONE, NewRomanic Cyber Army Team, Nickel Academy, Operation AppleJeus, Operation DarkSeoul, Operation GhostSecret, Operation Troy, Sapphire Sleet, Stardust Chollima, Subgroup: Bluenoroff, TA404, Unit 121, Whois Hacking Team, ZINC, Zinc), cunoscută pentru atacurile motivate financiar și afilierea cu Coreea de Nord. 

Impact 

Compania multinațională cehă de securitate cibernetică Avast a descoperit și raportat vulnerabilitatea care a fost ulterior remediată de Microsoft în actualizarea Patch Tuesday din februarie 2024. Exploatarea implică manipularea avansată a obiectelor kernel și evidențiază o evoluție semnificativă a tehnicilor de atac, marcând o trecere de la exploatarea driverelor terțe vulnerabile la exploatarea vulnerabilităților zero-day în driverele native Windows. Aceasta a demonstrat o capacitate crescută de exfiltrare și rezistență în fața eforturilor de detecție, însoțită de introducerea unui nou troian de acces la distanță (RAT) pentru a facilita controlul de la distanță al sistemelor compromise. 

Potențialele efecte ar implica posibilitatea compromiterii integrității sistemului, pierderea confidențialității datelor și încălcarea securității proceselor critice, afectând în mod direct organizațiile vizate și ridicând preocupări majore pentru comunitatea de securitate cibernetică. 

Remediere 

Echipa Directoratului Național de Securitate Cibernetică (DNSC) recomandă aplicarea imediată a actualizărilor de securitate furnizate prin  Microsoft în Patch Tuesday din luna februarie 2024 pentru a mitiga riscul de exploatare.  

Totodată, organizațiile sunt, încurajate să revizuiască și să întărească politicile de securitate, să monitorizeze activitatea rețelei pentru indicatori de compromitere și să implementeze soluții avansate de detecție și răspuns. 

Pentru consultarea listei de indicatori de compromitere, precum și alte detalii tehnice ale vulnerabilității, se poate consulta acest material. 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: