Anularea curselor Blue Air (aproximativ 100 de curse miercuri și joi) a fost o decizie „discutabilă”, a transmis joi la Turnu Măgurele ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu, care a mulțumit Tarom pentru eforturile repatrierii românilor blocați pe aeroporturi, dar i-a îndemnat pe păgubiții Blue Air să caute și alte variante pentru revenirea acasă, cursele speciale fiind destul de greu de programat din cauza programului deja încărcat. Inclusiv consilierul său, Cătălin Urtoi (responsabil cu proiectele din regiunea Moldovei) este blocat în Grecia.
Întrebat câte curse a făcut Tarom și câte zboruri mai urmează, Grindeanu a subliniat că Tarom nu poate organiza astfel de zboruri pentru a acoperi toate cursele anulate Blue Air.
„Vorbim despre o companie privată. Toate companiile se supun unui Regulament European care spune așa : dacă se anulează o cursă sau întârzie mai mult de 6 ore, pasagerilor trebuie să li se returneze până în 600 de Euro, în funcție de distanță. E valabil și pentru Blue Air. Faptul că români s-au trezit peste noapte în această situație, urmare a unei decizii discutabile luate de către conducerea Blue Air ne-a făcut să promovăm Hotărârea de Guvern prin care Tarom încearcă să aducă românii. Săptămâna trecută Lufthansa care este printre cele mai mari din lume a anulat 800 de zboruri. N-a venit cancelarul Olaf Scholz să facă diverse lucruri. Și eu am pățit să mi se anuleze curse. Încerc să-mi recuperez banii. După decizia discutabilă Blue Air care a venit rapid am hotărât să facem cursa de Tel Aviv. Nu e simplu. Tarom trebuie să-și respecte orarul curselor sale, cu resurse limitate și, peste aceasta trebuie să găsească echipaje, avioane și înțelegere în aeroporturile unde trebuie să ajungă. Le mulțumesc, din nou celor de la Tarom. Îi îndemn pe toți pasagerii păgubiți de Blue Air să depună cerere de despăgubire conform Regulamentului European, dar să încerce să-și găsească și alte variante de a veni înspre casă pentru că nu tot timpul Tarom poate găsi echipaj, avion și înțelegere în aeroportul respectiv”, a transmis ministrul Grindeanu.
Sorin Grindeanu a participat, joi, în Teleorman, la predarea amplasamentului pentru modernizarea DN 52 Alexandria – Turnu Măgurele.
Lucrările înseamnă reabilitarea șoselei pe același profil, fără lărgirea carosabilului la patru benzi, dar cu refacerea podurilor vechi. Traseul nu este situat pe coridorul principal de transport TEN-T, așadar lucrările se fac cu bani de la buget. Investiția este importantă pentru că, municipiul Turnu Măgurele este un port important la Dunăre și punct de trecere a frontierei între România și Bulgaria (trecere cu BAC-ul).