PSD nu susține proiectul de Lege inițiat de liberali prin care se propune desființarea Consiliului Național pentru Soluționarea Contestațiilor (CNSC), o instituție-cheie pentru derularea marilor proiecte de investiții, a transmis marți, pe șantierul Autostrăzii A0 București, ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu. Economedia a avertizat AICI deja de ce această inițiativă este periculoasă. Și USR a acuzat PNL că anulează un jalon din PNRR deja îndeplinit, prin proiectul de lege care desființează CNSC, spunând că „ar putea reactiva firmele contestatoare de meserie, care blochează investițiile publice”.
Mai mulți parlamentari PNL, în frunte cu fostul ministru al Finanțelor Alexandru Nazare și liderul senatorilor PNL Daniel Fenechiu, au depus anul trecut un proiect de lege prin care vor să desființeze Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC) cel mai târziu la 1 ianuarie 2024 și să transfere atribuțiile instituției către instanțele de judecată. Totodată, ei vor să reducă numărul de proceduri pentru care se realizează controlul ex-ante, după care acesta să fie eliminat complet. Modificările s-ar putea dovedi periculoase, în contextul în care CNSC este un important filtru în achizițiile publice, care de-a lungul timpului a semnalat numeroase greșeli realizate de alte autorități în cadrul licitațiilor.
Declarațiile lui Sorin Grindeanu vin în contextul apropierii rotativei și preluării Ministerului Transporturilor de către PNL care ar urma să inaugureze la sfârșitul anului 100 de kilometri de Autostradă și Drum Expres, iar în 2024 poate depăși borna de 100 de kilometri.
„Legat de modificările legislative, nu sunt de părere că CNSC trebuie să fie desființat. Eu cred că este un filtru foarte bun, dar poate că trebuie suplimentate completele. Știu că sunt sufocați de tot felul de contestații care vin pe licitații, indiferent de sumă și atunci nu au un timp îndelungat să judece, proiecte foarte mari, la autostrăzi și căi ferate, contracte foarte mari. Un număr mai mare de complete ar fi o soluție foarte bună, știu că există un proiect de lege în Senat, nu aș merge pe acveastă soluție, din contră, aș vedea o lărgire”, a afirmat Sorin Grindeanu.
Aparent, CNSC funcționează ca o „frână” care întârzie sau chiar blochează contractele, dar, în esență, CNSC dă o decizie în termen de o lună de la depunerea contestației, mult mai rapid decât ar reuși Curtea de Apel București. Apoi, CNSC, deși admite contestații care par depuse doar pentru a întârzia proiectele, corectează erorile Companiei de Drumuri / CFR Infrastructură / ARF, pentru că toți candidații trebuie să beneficieze de o evaluare corectă. Economedia a arătat în nenumărate rânduri erori/neclarități în caietele de sarcini la contractele de autostrăzi, mai puțin la căi ferate.
Prin urmare, nu CNSC este problema ci, în primul rând, motivele pentru care se admit contestațiile, iar acestea sunt cauzate de beneficiar.
Inițiatorii motivează propunerea prin faptul că existența litigiilor în materia achizițiilor publice este un factor constant de întârziere a graficului de implementare a proiectelor de investiții publice.
Ce prevede Proiectul de Lege: „Astfel, personalul și bugetul CNSC va fi preluat de către Ministerul Justiției iar consilierii de soluționare a contestațiilor în domeniul achizițiilor publice își păstrează statutul și drepturile dobândite și vor fi repartizați instanțelor de judecată competente. Totodată, prin hotărârea a Guvernului se suplimentează numărul de posturi pentru instanțele judecătorești, în vederea ocupării unui număr de 50 de posturi de judecător și 50 posturi de grefier. Aceste posturi vor fi alocate exclusiv completurilor specializate în achiziții publice. Pentru evitarea unui blocaj în activitatea de soluționare a contestațiile în materie de atribuire a contractelor de achiziție publică, a contractelor sectoriale și a contractelor de concesiune se propune o perioadă de cel mult 6 luni de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi în care se va aplica în continuare procedura de soluționare pe cale administrațiv-jurisdicțională, urmând ca începând cu 1 iulie 2023 și până la 31 decembrie 2023, CNSC să finalizeze contestațiile/cererile/plângerile depuse”.
Citește mai mult: