În prim planul strategiei companiei publice de electricitate a Greciei, PPC, se află obținerea unei poziții la nivel internațional, atât prin extinderea companiei în străinătate ca urmare a achiziționării Enel România, cât și prin atragerea de mari investitori pentru dezvoltarea comună de proiecte de surse regenerabile de energie (SRE), scrie Mono News, potrivit Rador.
În acest context, în următoarele săptămâni este de așteptat să fie finalizată achiziția Enel România, prin care, pentru prima dată în istoria sa, PPC va dobândi active în străinătate. În același timp, orientarea la nivel internațional către energia verde și performanța bună a PPC îl fac un interlocutor de încredere pentru investitorii mari care sunt interesați să finanțeze și să dezvolte proiecte verzi în Grecia. Giganți investiționali precum Itochu, Sumitomo și Marubeni, au avut ocazia, în urmă cu câteva zile, în cadrul vizitei unei delegații grecești în Japonia, să afle ce a făcut PPC în ultimii ani în domeniul SRE și să examineze posibilitățile de finanțare sau parteneriat pentru următoarele planuri ale companiei.
Obiectivul PPC este de a accelera pe cât posibil dezvoltarea de proiecte SRE și de a încheia parteneriate cu companii internaționale, după modelul colaborării cu RWE.
Mai mult, dezvoltarea proiectelor SRE este un obiectiv central al administrației lui Giorgos Stassis, care chiar și în plină criză energetică și în ciuda înghețării procesului de renunțare la lignit, nu a încetat să repete că prioritatea PPC este accelerarea și consolidarea prezenței sale în domeniul surselor regenerabile de energie. De la preluarea conducerii PPC, Giorgos Stassis și-a propus să transforme PPC dintr-o companie de producere a energiei electrice pe baza energiei termice treptat într-un producător de energie verde, multiplicându-și astfel valoarea adăugată.
Obținerea unei poziții internaționale prin achiziționarea Enel România
PPC este foarte aproape de semnarea unui acord angajant pentru achiziția tuturor activităților Enel din România. Perioada negocierilor exclusive cu ENEL a fost prelungită până la data de 28 februarie, după cum a anunțat compania.
Prin achiziționarea Enel, PPC va ajunge foarte repede, printr-o singură tranzacție, la obiectivul de a produce 1 GW din surse regenerabile de energie și va obține un rol de lider pe piața energetică din România, dezvoltând economii de scară și sinergii semnificative. Pe noua piață a energiei care se profilează, dacă negocierile vor fi încununate cu succes, PPC va deveni un competitor de prim rang la nivel național și o putere regională pe piața din Balcani, lucru care este unul dintre obiectivele administrației Giorgos Stassis. În același timp, își va crește potențialul de surse regenerabile de energie cu 623 MW, dar va câștiga și o cotă semnificativă pe piața de furnizare a energiei din România.
Într-o perioadă în care sectorul energetic este în centrul atenției, PPC, prin aceste demersuri, devine un reprezentant al Greciei și își crește poziția pe piața balcanică, completând rolul important pe care Grecia și l-a asumat pe piața extinsă, prin proiecte de infrastructură importante și prin mari investiții.
Dacă PPC achiziționează 70% din filiala Enel din România, va dobândi 3,1 milioane de clienți suplimentari în rețeaua sa de furnizare și distribuție, precum și unitățile de surse regenerabile de energie deținute de Enel Green Power. Enel Green Power deține 12 sisteme fotovoltaice cu o capacitate de 35,7 MW și parcuri eoliene cu o capacitate de 498,4 MW, capacitatea totală fiind de 534 MW. A achiziționat recent două proiecte ale companiei Mytilineos cu o putere de 90 MW care vor fi operaționale din 2023, crescând puterea verde a companiei la 623 MW.
Pentru prima dată, PPC dobândește o prezență în străinătate în domeniul producției, își accelerează prezența în proiectele de surse regenerabile de energie și, conform informațiilor, face acest lucru la un preț avantajos comparativ cu prețul la care proiectele SRE sunt vândute în Grecia.
Parteneriate internaționale: Parteneriatul cu RWE
RWE și PPC și-au unit forțele pentru a contribui la accelerarea tranziției energetice în Grecia. PPC urmărește mișcări similare cu alți investitori, cu scopul de a obține o prezență puternică în proiecte de surse regenerabile de energie cât mai repede posibil.
RWE Renewables și PPC Renewables, prin consorțiul METON ENERGY S.A., dezvoltă proiecte fotovoltaice la scară mare, cu o capacitate totală de până la 2.000 MWp în Grecia. PPC Renewables a contribuit la consorțiu cu nouă proiecte fotovoltaice cu o capacitate totală de până la 940 MWp (870 MWac). RWE Renewables a contribuit cu un portofoliu similar de proiecte fotovoltaice.
Prin intermediul consorțiului, RWE Renewables GmbH, cu o participație de 51%, și PPC Renewables SA, cu o participație de 49%, au primit recent decizia finală de realizare a investiției pentru construirea a cinci proiecte fotovoltaice.
Pentru această investiție, cu un buget total de 180 de milioane de euro, 90 de milioane de euro au fost atrași de la Planul Național de Redresare și Reziliență «Grecia 2.0» (Fondul de Redresare și Reziliență), 54 de milioane de euro au fost obținuți de la Eurobank S.A. și Alpha Bank S.A., iar restul de 36 de milioane de euro reprezintă capitaluri proprii.
Proiectele fotovoltaice, cu o capacitate instalată totală de aproximativ 210 MWp (175 MWac) sunt situate în regiunea Macedonia de Vest, în nordul Greciei, în cadrul unei foste mine de lignit. Lucrările de construcție sunt programate să înceapă în primăvara acestui an. Se preconizează că cele cinci proiecte vor fi pe deplin operaționale până la sfârșitul primului trimestru al anului 2024.
Compania METON Energy SA a semnat acorduri bilaterale de cumpărare și vânzare de energie verde (PPA-uri „verzi”), cu o durată cuprinsă între 10 și 15 ani, cu terți, care vor achiziționa electricitatea verde produsă de proiectele fotovoltaice.