Gigantul petrolier Shell raportează profituri record din creșterea prețurilor la petrol și gaze

Shell Sursa foto: Facebook / Shell

Gigantul petrolier Shell și-a doborât recordul de profit pentru al doilea trimestru consecutiv, anunțând câștiguri ajustate de 11,5 miliarde de dolari, după recordul de 9,1 miliarde de dolari înregistrat în primul trimestru, în contextul în care consecințele războiului din Ucraina continuă să genereze câștiguri extraordinare pentru companiile de petrol și gaze din lume, scrie Financial Times.

Cifrele au depășit estimarea medie a analiștilor, de 11 miliarde de dolari, și au fost mai mult de duble față de câștigurile de 5,5 miliarde de dolari înregistrate acum un an.

Acțiunile Shell au crescut cu aproximativ 1% în această dimineață la Londra.

Perturbarea fluxurilor globale de mărfuri ca urmare a invaziei ruse în Ucraina s-a ciocnit cu renașterea cererii de consum în prima jumătate a anului, împingând prețurile petrolului, gazelor și produselor petroliere rafinate la niveluri record.

Shell a produs în al doilea trimestru mai puțin petrol decât în ​​primul trimestru, dar a beneficiat de prețuri mai mari, reflectând creșterea costului țițeiului în aprilie, mai și iunie, după invazia Rusiei în Ucraina în februarie.

Marjele mai mari de rafinare au condus performanța în activitatea sa de produse chimice și produse, în timp ce compania a raportat, de asemenea, câștiguri „excepțional de puternice” din activitatea sa de tranzacționare cu gaze și energie.

Shell, cu sediul în Marea Britanie și cea mai mare companie petrolieră din Europa, este primul dintre așa-numitele supergrupuri petroliere care își raportează rezultatele semestriale, ExxonMobil, Chevron și BP, de asemenea, fiind așteptate să dezvăluie performanțe puternice în zilele următoare.

Mai multe țări, inclusiv Marea Britanie, au impus taxe suplimentare companiilor energetice în acest an, dar o altă rundă de profituri record ar putea duce la solicitări suplimentare de taxe.

TotalEnergies din Franța, care a raportat de asemenea rezultatele joi, a declarat că profiturile din trimestrul al doilea s-au triplat la 9,8 miliarde de dolari, comparativ cu un an înainte. În Marea Britanie, Centrica, proprietarul British Gas, a raportat o creștere de cinci ori a profiturilor operaționale în timpul crizei energetice.

Directorul executiv al Shell, Ben van Beurden, care s-a opus taxei guvernului britanic pe profiturile energetice, care a fost introdusă în mai, a respins apelurile pentru o nouă rundă de majorări de taxe, argumentând în schimb pentru mai multe investiții.

„Există o responsabilitate în a face bani și acea responsabilitate este aceea că continuăm să investim în securitatea energetică. . . și în tranziția energetică pentru că, în cele din urmă, aceasta va face societatea mai puțin dependentă de volatilitatea petrolului și gazelor”, a spus el.

Van Beurden a adăugat că factorii de decizie care au făcut eforturi pentru reducerea producției de petrol și gaze pentru a reduce emisiile încă fac prea puțin pentru a reduce cererea consumatorilor. „Europa nu are nicio problemă să consume petrol și gaze, doar producerea acestora este problema aici”, a spus el.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: