Gigantul global de consultanță EY vrea să separe diviziile de audit și consultanță. Dispute legate de cine ar trebui să primească ce

ey foto

Gigantul global de consultanță EY a creat un nou comitet decizional pentru a rezolva disputele legate de cine ar trebui să primească ce în urma anunțului companiei că planifică să divizeze activitățile sale de audit și consultanță, scrie Financial Times.

Începerea votului în fiecare țară, în rândul celor 13.000 de parteneri ai EY, cu privire la susținerea sau nu a separării a fost deja amânată până anul viitor. Motivul este că firma se luptă cu detaliile privind activele, pasivele și persoanele care ar trebui să fie păstrate în activitatea de audit dacă divizarea va avea loc la sfârșitul anului 2023.

Șefii firmei „Big Four” (cele patru mari companii de consultanță din lume: EY, Deloitte, KPMG, PwC) au convenit acum să formeze un „comitet de tranzacție” cu un număr egal de reprezentanți din fiecare activitate, în contextul în care se confruntă cu îngrijorarea unor actuali și foști parteneri că divizia de audit ar putea fi afectată de separare.

Acest aranjament este menit să accelereze procesul de luare a deciziilor, în timp ce liderii se luptă pentru a menține calendarul pe drumul cel bun. Opinia în cadrul firmei a fost că progresul în ceea ce privește despărțirea a devenit „foarte împotmolit”, a declarat un partener.

În timp ce punctele principale ale divizării au fost convenite, detaliile mai spinoase vor fi delegate de către directorii globali ai firmei către noul comitet. Acesta va avea aproximativ 10 membri, iar șefii se gândesc să numească o persoană independentă pentru ambele afaceri pentru a decide în caz de impas, potrivit unor persoane apropiate.

Carmine Di Sibio, președinte și director general la nivel global, nu va face parte din comitet, au declarat două dintre persoanele informate cu privire la aceste planuri.

EY nu a anunțat încă cine va conduce fie activitatea de audit, fie cea de consultanță după divizare, dar se așteaptă ca Di Sibio să conducă divizia de consultanță.

Apropierea sa percepută de activitatea de consultanță a determinat 150 de parteneri americani pensionați ai EY să se întrebe dacă protejează în mod corespunzător partea de audit a firmei, care va fi responsabilă pentru plata pensiilor lor după despărțire.

Noul comitet de guvernanță ar putea decide asupra unor chestiuni precum alocarea bunurilor imobiliare și a proprietății intelectuale între fiecare parte, a declarat una dintre persoanele familiarizate cu planul. Anumite detalii cheie ale tranzacției vor trebui, de asemenea, să mai fie decise după votul partenerilor.

EY a precizat că acest comitet va „supraveghea tranzacția și va asigura o reprezentare echilibrată a ambelor afaceri”.

Separat, trei parteneri pensionați din Franța fac, de asemenea, agitație pentru o parte din veniturile obținute în urma divizării planificate a diviziei de consultanță, care, spun ei, ar reflecta contribuția lor la construirea afacerii.

Profiturile partenerilor au fost reduse după 2012, când EY și-a accelerat investițiile în consultanță, astfel că banii obținuți ar trebui împărțiți „în mod echitabil”, au scris avocații foștilor parteneri la începutul acestei luni într-o scrisoare adresată lui Di Sibio, consultată de Financial Times.

„Actualii parteneri de audit vor primi o sumă substanțială de bani, corespunzătoare investițiilor făcute în trecut de activitatea de audit pentru a crea valoarea activității de consultanță”, au spus aceștia. „Ar fi deosebit de nedrept ca foștii parteneri EY care au alimentat această valoare în ultimii 10 ani să fie lăsați în afara acestui proces”.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: