Gigantul Credit Suisse pune sub semnul întrebării afacerea din China, după ce a acumulat pierderi de miliarde de dolari

Credit Suisse pixabay.com

Banca elveţiană de investiţii Credit Suisse Group AG își revizuiește planurile pe termen lung pentru afacerile sale din China continentală, ca parte a unei revizuiri mai ample a strategiei, după ce creditorul a acumulat pierderi de miliarde de dolari, scrie Bloomberg.

Noul director general Ulrich Koerner și șeful diviziei Asia-Pacific, Edwin Low, se numără printre bancherii de top care urmează să se întâlnească săptămâna viitoare în Singapore pentru a discuta despre mai multe subiecte, inclusiv punctul lor de vedere privind afacerile din China, potrivit unor persoane familiarizate cu această chestiune.

Directorii de rang înalt de la Credit Suisse au exprimat îndoieli cu privire la beneficiile dezvoltării activităților existente ale băncii în domeniul valorilor mobiliare și extinderea gestionării averilor în această țară, au declarat persoanele respective, care au cerut să nu fie numite pentru că discuțiile sunt private.

Orice reducere a ambițiilor Credit Suisse în cea de-a doua mare economie a lumii ar fi o schimbare dramatică, la doi ani după ce a obținut aprobarea de a prelua controlul asupra societății sale locale, ca parte a strategiei mult lăudate a Beijingului de deschidere către firmele financiare externe.

Totodată, un exod al executivilor de la societatea de valori mobiliare a Credit Suisse, parțial un semn al problemelor mai mari ale firmei, a întârziat aprobarea de reglementare care ar permite dezvoltarea afacerilor.

Directorii executivi de top intenționează să analizeze dacă ar trebui să își reducă activitatea în China, chiar și după ce au angajat personal nou și au investit masiv, au declarat persoanele menționate. Managerii din Asia le argumentează directorilor din Zurich că China este încă un loc în care se poate investi, a declarat una dintre persoanele menționate.

Discuțiile au loc în contextul celei de-a doua revizuiri a strategiei la nivelul firmei în tot atâția ani, care urmează să fie prezentată odată cu rezultatele celui de-al treilea trimestru. Banca intenționează să reducă, de asemenea, banca de investiții, după o serie de pierderi.

„Asia-Pacific este o piață de creștere importantă pentru Credit Suisse și ne angajăm să investim în regiune”, a declarat un purtător de cuvânt al Credit Suisse. „Acest lucru include China, unde rămânem dedicați ambițiilor noastre pe termen lung. Ca parte a strategiei noastre, continuăm să investim în amprenta noastră în China, inclusiv obiectivul nostru imediat de a prelua proprietatea deplină a societății noastre mixte de valori mobiliare, așa cum am declarat anterior. Vom face o actualizare a progreselor înregistrate în cadrul revizuirii noastre strategice cuprinzătoare atunci când vom anunța câștigurile din al treilea trimestru, dar orice raportare privind rezultatele potențiale înainte de aceasta este pur speculativă”, a spus el.

Autoritatea de reglementare a valorilor mobiliare din China a cerut băncii să remedieze fluctuația ridicată a personalului înainte de a putea lansa noile afaceri planificate în această țară. Credit Suisse a pierdut în ultimele luni aproape jumătate din personalul de conducere de rang înalt de la întreprinderile sale de valori mobiliare din China, inclusiv pe directorul financiar Annie Qiu, pe șeful departamentului de conformitate Xu Yang și pe directorul de informații Larry Tung.

Revizuirea anterioară a strategiei băncii, în noiembrie, a inclus un „pivot puternic către APAC”, semnalând intenția de a vâna clienții bogați din China continentală, Hong Kong și Singapore.

Băncile globale își regândesc perspectivele în China, unde directorii au fost „zdruncinați” de un val de înăsprire a reglementărilor, de escaladarea fricțiunilor cu SUA și de impactul unei politici stricte Covid zero. În afară de Credit Suisse, alte bănci, inclusiv JPMorgan Chase & Co. și UBS Group AG, au remaniat recent executivi din China.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: