Germania vrea să-şi acopere necesarul de electricitate din surse regenerabile până în 2035

eoliene_cez Sursa foto: e-nergia.ro

Germania vrea să-şi acopere toate nevoile de electricitate cu livrări din surse regenerabile până în 2035, faţă de obiectivul precedent de a abandona combustibilii fosili “mult înainte de 2040”, conform unui proiect al Guvernului consultat de Reuters, transmite Agerpres.

Cea mai mare economie europeană este presată de mai mult timp de alte state din Occident pentru a deveni mai puţin dependentă de gazele ruseşti, însă planurile Berlinului de a închide toate centralele nucleare, până la finalul lui 2022, şi toate termocentralele pe cărbune, până în 2030, au restrâns foarte mult opţiunile disponibile.

Ministrul Economiei, Robert Habeck, a descris expansiunea accelerată a capacităţii pentru energia regenerabilă ca un element cheie în obiectivul de a face Germania mai puţin dependentă de livrările de combustibili fosili din Rusia.

Conform documentului, amendamentul la Legea energiei regenerabile (EEG) este gata, iar ponderea energiei solare sau eoliene ar trebui să ajungă la 80% până în 2030. Până atunci, capacităţile de energie eoliană terestre ale ţării ar trebui să se dubleze, până la 110 gigawaţi (GW), energia de la parcurilor eoliene marine ar trebui să ajungă la 30 GW – iar energia solară la 200 GW, potrivit planurilor autorităţilor de la Berlin.

Ministrul de Finanţe, Christian Lindner, s-a referit la sursele de electricitate regenerabile ca “energia libertăţii”.

Şi cancelarul Olaf Scholz a anunţat că Germania îşi va pune în practică planurile care vizează construirea a două noi terminale pentru gaze naturale lichefiate (LNG) şi, de asemenea, îşi va majora rezervele de gaze naturale pentru a-şi reduce dependenţa de gazele ruseşti, în contextul invaziei Ucrainei.

Săptămâna trecută, autorităţile germane au suspendat procedurile de autorizare a gazoductului Nord Stream 2.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: