Germania trebuie să reducă consumul de gaz cu 20% pentru a evita raționalizarea pe timp de iarnă, spune autoritatea de reglementare

gazprom, gaze, nord stream 2, gazoduct, rusia, energie, furnizor sursa foto: Facebook/ Gazprom

Germania trebuie să își reducă consumul de gaze cu o cincime pentru a evita o penurie paralizantă în această iarnă, a declarat principalul său organism de reglementare a rețelelor, în timp ce întreprinderile și gospodăriile se pregătesc pentru cea mai mare criză energetică din Europa din ultima generație, scrie Financial Times.

Klaus Müller, șeful Agenției Federale de Rețele (BNA), va fi însărcinat cu raționalizarea livrărilor de gaze dacă cea mai mare economie europeană va suferi o criză energetică în timpul iernii. „Dacă nu reușim să ne atingem obiectivul [de a economisi 20% din gaz], atunci există un risc serios de a nu avea suficient gaz”, a declarat acesta pentru Financial Times.

Müller a declarat că Germania ar avea nevoie, de asemenea, de aproximativ 10 gigawați de aprovizionare suplimentară cu gaz din alte surse pentru a compensa volumele lipsă din Rusia – în mare parte gaz natural lichefiat din țări precum SUA. Aceasta reprezintă aproximativ 9% din consumul său actual de gaze.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

El a spus că Germania va trebui să se bazeze, de asemenea, pe importurile de gaze din alte țări europene.

Müller a avertizat, de asemenea, că costul pe termen lung al încetării dependenței Germaniei de Rusia ar fi un „preț foarte ridicat al gazului”, care ar putea avea consecințe importante pentru mediul de afaceri.

„O parte din producție ar putea pleca din Germania pentru că gazul a devenit prea scump”, a spus el. „Iar acesta este un lucru dificil”.

Germania se teme de o criză de combustibil iminentă de când gigantul rus Gazprom a redus livrările prin conducta Nord Stream 1 la mijlocul lunii iunie, invocând probleme tehnice. Principala conductă de livrare a gazului rusesc către Europa funcționează la o capacitate de doar 20 la sută.

Scăderea livrărilor a dus la creșterea prețurilor la gaze, prețul de referință european crescând de la aproximativ 66 de euro pe megawat oră la începutul anului la 206 euro (vineri după-amiază). De asemenea, a afectat încercările Germaniei de a-și umple depozitele de gaze înainte de iarnă, când cererea crește.

Germania a acuzat Rusia că folosește ca arme exporturile de energie, ca parte a unei reacții de respingere a sancțiunilor impuse din cauza războiului din Ucraina al președintelui rus Vladimir Putin.

La sfârșitul săptămânii trecute, Ministerul german al Economiei a ordonat tuturor companiilor și autorităților locale să reducă temperatura minimă din spațiile de lucru la 19C pe timpul iernii.

Berlinul a ajuns deja la cea de-a doua etapă a unui plan național de urgență în trei părți privind gazele naturale. Dacă va ajunge la etapa finală, care ar presupune raționalizarea gazului pentru clienții industriali, BNA va trebui să decidă ce companii nu mai pot fi alimentate în totalitate.

Müller a recunoscut că responsabilitatea pentru o decizie care va afecta mii de întreprinderi își pune amprenta. „Este ca și cum aș avea Alpii pe umeri”, a spus el. „Dar este vorba de a face tot ce este mai bun dintr-o situație proastă”.

El a spus că BNA face „multă muncă de detectiv” pentru a stabili ce companii ar trebui să fie prioritare în orice raționalizare.

„Trebuie să încercați să vă dați seama ce efect va avea tăierea gazului pentru anumite companii asupra lanțului de aprovizionare pentru produsele critice, care vor fi consecințele pentru locurile de muncă, pentru producție, pentru lanțurile valorice”, a spus el.

„Dacă luăm lucruri precum ambalaje și logistică, acestea sunt companii care produc containere pentru bunuri critice, cum ar fi medicamente și alimente.” Acestea, de asemenea, ar putea fi considerate „relevante din punct de vedere sistemic”, a spus el.

Același lucru este valabil și pentru industriile sticlei și ceramicii, a spus el.

Cheia pentru pregătirea Germaniei în această iarnă este cantitatea de gaz pe care este capabilă să o stocheze. Operatorii de rezervoare sunt obligați prin lege să aducă nivelurile la 75 la sută până la 1 septembrie, 85 la sută până la 1 octombrie și 95 la sută până la 1 noiembrie.

Sâmbătă, Germania a atins obiectivul de 75% cu două săptămâni mai devreme decât era prevăzut, deoarece măsurile de economisire a gazelor și prețurile ridicate au dus la reducerea consumului. Însă Müller a declarat că următoarele două etape sunt „mult mai ambițioase”.

El a avertizat că, chiar dacă toate rezervoarele ar fi umplute, ar avea suficient gaz doar pentru aproximativ două luni și jumătate dacă Rusia oprește complet livrările – și numai cu condiția să nu fie o iarnă neobișnuit de friguroasă.

„Avem nevoie de suficient pentru cel puțin două ierni, nu doar una”, a spus el. „Și nu este o opțiune bună să golim depozitele de gaz în detrimentul anului viitor”.

Germania vrea să scape de gazul rusesc până în vara anului 2024, iar miniștrii au cutreierat întreaga lume pentru a asigura transporturi de gaz natural lichefiat (GNL).

Țara a închiriat mai multe nave specializate, cunoscute sub numele de unități plutitoare de regazeificare și stocare (FSRU), care pot transforma GNL înapoi în gaz și îl pot introduce în rețeaua germană de conducte. Două dintre ele vor intra în funcțiune la începutul anului 2023. De asemenea, țara construiește trei terminale permanente de GNL.

Cu toate acestea, experții avertizează că găsirea unei cantități suficiente de GNL va fi o provocare. Potrivit Agenției Internaționale pentru Energie, creșterea capacității de export de GNL va încetini în următorii trei ani, ca urmare a scăderii investițiilor la mijlocul anilor 2010 și a întârzierilor de construcție.

Müller a declarat că obiectivul din 2024 de a pune capăt tuturor importurilor de energie din Rusia depinde de „o mulțime de necunoscute”, dar este „fezabil” cu condiția ca Germania să aibă șase FSRU în funcțiune, să primească gaz suplimentar de la vecinii săi și să reducă consumul industrial.

În cazul în care se va ajunge la o situație de urgență cu gaz în timpul iernii, guvernul german a precizat că gospodăriile private vor fi protejate de o întrerupere a aprovizionării. Însă Müller a avertizat că acestea încă nu au „dreptul de a consuma cantități uriașe de gaz”.

Autoritățile nu au, a recunoscut el, nicio modalitate de a-i determina pe consumatorii casnici să folosească mai puțin combustibil. Dar „cred că oamenii vor face ceea ce au făcut în timpul pandemiei: vor respecta regulile, chiar și atunci când nimeni nu le aplică”, a spus el.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: