Germania și Grecia au trimis Comisiei Europene propriile PNRR-uri. Până acum, trei țări au respectat termenul-limită

Comisia Europeana Foto: Comisia Europeană / Facebook

Comisia Europeană a primit planurile național de relansare și reziliență (echivalentul PNRR din România), potrivit unui comunicat el executivului de la Bruxelles. Până acum, trei state membre au respectat termenul-limită stabilit de Comisie: Portugalia (care deține și președinția rotativă a Consiliului UE și a vrut să dea un exemplu), Germania și Grecia. În ce privește România, ministrul Cristian Ghinea a anunțat că guvernul va trimite PNRR la Comisie cu o lună întârziere, până la 31 mai.

Comisia Europeană pune la bătaie pentru statele membre un total de 672,5 miliarde de euro pentru relansarea economică post-pandemie, sub formă de granturi nerambursabile și împrumuturi la dobânzi mici.

Planul Germaniei include măsuri cu un cost total de 27,9 miliarde de euro, peste alocarea aferentă de 25,6 miliarde de euro, ceea ce înseamnă că Berlinul va trebui să acopere din fonduri proprii diferența.

Planul de relansare al Germaniei este construit în jurul a șase mari priorități de politici publice: climă și tranziție energetică, digitalizarea economiei, infrastructură și educație, incluziunea socială, sistemul de sănătate, modernizarea administrației publice și reducerea barierelor în calea investițiilor.

Germania a inclus proiecte în domenii inovatoare precum utilizarea hidrogenului în domeniul energiei, infrastructura cloud și microelectronică.

Grecia, al rândul său, cere în total 30,5 miliarde de euro pentru relansarea economiei, planul său fiind construit în jurul a patru domenii-cheie: climă, digitalizare, piața forței de muncă și coeziune socială, investiții.

Comisia Europeană va analiza timp de două luni (mai și iunie) planurile fiecărui stat și va verifica dacă acestea respectă condiționalitățile stabilite prin regulament: să prevadă reforme sectoriale, să dedice minimum 37% din cheltuieli obiectivelor de climă și minimum 20% digitalizării.

Comisia Europeană va face apoi o propunere formală Consiliului UE privind aprobarea sau respingerea planului fiecărei țări, iar Consiliul UE va lua decizia finală în maxim 4 luni. Dacă un plan este aprobat, statul respectiv primește 13% din suma totală ca prefinanțare.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: