Lipsa ofertei de gaze naturale și extragerea masivă a gazelor din depozite, din cauza unei ierni lungi, a făcut prețul gazelor să crească semnificativ, în martie, iar specialiștii estimează că o nouă scumpire de 13% va avea loc de la 1 iulie.
Prețul gazelor pe piața Spot a Bursei Române de Mărfuri (BRM) a atins valori uriașe pentru luna martie, ajungând până la 132,73 lei/MWh, din cauza lipsa ofertelor de gaze pe piață, care a creat panică în rândul furnizorilor ce se zbat să-și achiziționeze gaze pentru portofoliul propriu de clienți, arată Asociația Energia Inteligentă (AEI).
Aceeași panică a determinat achiziționarea de gaze cu livrare în lunile de vară, la un preț de 86,5 lei/MWh. Totodată, prețul gazelor tranzacționate pe BRM pentru semestrul doi al anului 2021 este de 90,89 lei/MWh (față de 52,89 lei/MWh în anul 2020) și de 95,1 lei/MWh pentru trimestrul IV 2021 (față de 62,66 lei/MWh în anul 2020).
Potrivit lui Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă (AEI), iarna lungă a determinat extragerea masivă a gazelor din depozitele de înmagazinare, care coroborată cu lipsa gazelor disponibile ca să fie înmagazinate, dar mai ales cu lipsa ofertei de gaze naturale, va aduce prețuri ridicate la gaze în iarna 2021/2022.
Expertul mai afirmă că Gas Release Program (GRP), un program prin care ANRE a intervenit în modificarea prețului de achiție a gazelor pe piața engros, va avea de asemenea un impact asupra prețului gazelor.
„Acum 2 luni afirmam că GRP va face mai mult rău decât OUG 114, impusă de Guvern în anul 2019. Aplicarea GRP pe piața gazelor naturale din România, prin impunerea unui mecanism de stabilire a prețului de pornire a licitațiilor pentru gazelle din producția internă achiziționate de furnizori, a generat în mod artificial diferențe semnificative de preț între piețe limitrofe. Diferențe considerabile de preț, de aproximativ 10 – 15 lei/ MWh între prețurile practicate la nivel internațional – raportarea la bursa CEGH Viena – și cele de pe plan local, a determinat furnizorii să se orienteze către exportul gazelor românești și sau la operațiuni de swap. Acestă situație poate să fie cauza generatoare a lipsei cantităților de gaze de pe piață care a determinat această creștere semnificativă de preț”, arată Chisăliță.
În opinia sa, această tendință face ca prețul gazelor naturale cu care urmează să fie vândut gazul către circa 3 milioane de consumatori casnici (consumatori care au rămas la furnizorii lor la momentul liberalizării complete a pieței de gaze naturale), să crească, începând cu data de 1 iulie 2021, atunci când aceștia vor avea un alt contract, care se va încheia automat (fără a fi necesară semnătura consumatorului), în lipsa unei sesizări scrise din partea consumatorului că nu este de acord cu această prelungire și semnarea unui nou contract cu alt furnizor.
„Având în vedere prețul cu care sau tranzacționat gazele pe BRM în anul 2021 cu livrare în semestrui II si Q4, cantitățile mult mai mici de gaze care se vor înmagazina în acest an și lipsa unor contracte de import gaze pe termen lung vor aduce o creștere importantă a prețului gazelor la consumatorul casnic final. În fapt, în comparatorul de preț al ANRE au apărut în utima perioadă noi oferte cu prețuri semnificativ mai mari”, arată AEI.
O analiză a Asociației arată că prețul gazelor naturale pentru populație ar putea să crească cu până la 13% începând cu 1 iulie 2021.