Producția de gaze din Marea Neagră, perimetrul Midia al Black Sea Oil&Gas, a ajuns joi la plafonul notificat autorităților, adică circa 3 milioane de metri cubi zilnic, arată datele interactive ale Transgaz, operatorul Sistemului Național de Transport. Astfel, producția zilnică de gaze a României a ajuns, de câteva zile, la 23 de milioane de metri cubi.
Mai înainte de a porni injecția de la BSOG, doar rar, producția depășea 20 – maxim 20,7 milioane de metri cubi, de unde se poate trage concluzia că diferența o reprezintă Marea Neagră. Din datele la zi, se poate spune că BSOG, cu perimetrul din Marea Neagră, contează acum cu 13-14% în producția totală a României.
Luând ca exemplu ziua de azi, 23 iunie, vedem că în SNT intră din intern 22,7 milioane de metri cubi și, din import, încă 3,3 milioane de metri cubi. Se exportă în Ungaria 1,4 milioane de metri cubi și se injectează în depozite, pentru la iarnă, 7,6 milioane de metri cubi.
Jumătate din toată cantitatea de gaze pe care o extrage BSOG este cumpărată de divizia de trading a Engie, care o vinde unde crede ea de cuviință.
România are, în prezent, o producție anuală de gaze de circa 9 miliarde de metri cubi și un consum de 10,5 miliarde de metri cubi, diferența față de producția locală reprezentând-o importurile. Romgaz și Petrom împart producția de 9 miliarde, în sonde de uscat, dar Petrom are și o producție de gaze în Marea Neagră, care se desfășoară de mulți ani, în platformele marine deja instalate. De aici se scot aproape 1 miliard de metri cubi pe an.