G4Food: Plafonarea adaosului comercial la produsele procesate în România ar putea distorsiona activitatea agri-food

cumparaturi-femeie_dms

Plafonarea adaosului comercial la produsele procesate în România la maxim 20% ar putea afecta producătorii, deoarece intermediarii ar putea cere să achiziționeze de la aceștia produsele la un preț mai mic, plasând pierderile la producători, potrivit lui Horațiu Buzgău, coordonator executiv al Allu, companie de pe piața de alune ecologice. O astfel de măsură ar putea determina procesatorii, potrivit lui Buzgău, să se orienteze spre ingrediente mai ieftine, precum cele provenite din state non-membre ale UE precum Turcia.

„Comerciantul are marjă, da. El spune: Vreau 30%, nu mă interesează. Micșorezi tu marja? Intermediarii își vor asuma doar, în cel mai fericit caz, o anumită parte din această treabă, dar nu în integralitate. Și atunci noi, producătorii, vom fi expuși acestui risc de a nu mai face față presiunii costurilor,” a declarat Horațiu Buzgău, pentru G4Food.

Măsura de plafonare a adaosului comercial la produsele procesate în România, deși pare benefică pentru consumatori – deoarece va fi, potrivit reprezentantului Allu, „practic o facilitate la raft, categoric” – ar putea avea efecte nedorite în economie.

„Dar dacă se vor închide firme și se vor pierde locuri de muncă și implicit, oamenii aceia care vor beneficia de această facilitate la raft nu vor mai beneficia de locul de muncă?”, s-a întrebat antreprenorul.

În condițiile în care marjele de profit ale unor producători sunt deja mici, reducerea lor și mai mare ar putea duce, potrivit sursei citate, la imposibilitatea de a-și mai dezvolta afacerile, de a implementa proiecte europene și la imposibilitatea de a crea noi locuri de muncă. „Atunci ce vom face de fapt? Da, vom ajunge să dăm cu o mână și să luăm cu două,” a mai spus Buzgău.

Proiectul nu va fi ușor de implementat astfel încât să nu distorsioneze piața agri-food, potrivit discuțiilor avute de G4Food cu actori din piață. O astfel de măsură i-ar avantaja pe cei care folosesc ingrediente de import din afara UE, mai ieftine, potrivit lui Buzgău, iar producătorii locali de ingrediente ar putea rămâne fără piață de desfacere.

Vezi articolul integral

Plafonarea adaosului comercial la produsele procesate în România ar putea distorsiona activitatea agri-food / Horațiu Buzgău, Allu: Intermediarii își vor asuma, într-un caz fericit, doar o parte din cost. Costurile, suportate de producători

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Cartelizarea sau plafonarea adaosului comercial la alimentele de baza sunt masuri urgente pentru supravietuirea fiintei nationale.

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.