Franța vrea să includă gazele naturale în investițiile verzi ale UE

fabrica gaze naturale caldura sursa foto: Pexels/ Loïc Manegarium

Franța susține includerea gazului natural pe lista investițiilor considerate „durabile”, spre nemulțumirea ONG-urilor de mediu, potrivit unui document obținut de agenția AFP, relatează cotidianul Le Figaro. Parisul a asigurat că reclamă „condiții stricte”.

Textul, inițial difuzat pe site-ului Contexte și adresat Comisiei Europene, enumeră criterii necesare pentru integrarea în „taxonomia verde”, o listă de energii considerate neutre pentru climat și mediu.

Această clasificare, pe care Bruxellesul trebuie să o finalizeze până la finalul lui 2021, va deschide accesul la finanțarea verde și va oferi un avantaj competitiv industriilor recunoscute, o miză crucială pentru parcul nuclear francez, dar și pentru țările din estul Europeni, care mizează pe infrastructuri de gaze pentru reducerea dependenței de cărbune. România susține aceeași poziție ca Franța, având în vedere rezervele din Marea Neagră.

Condiții stricte

Potrivit unei surse europene, acest document elaborat de Franța este susținut de cel puțin alte șapte țări – Cehia, Croația, Ungaria, Polonia, România, Slovenia, Slovacia. Textul propune de asemenea includerea în taxonomia verde a construcției de centrale nucleare, alături de stocarea deșeurilor radioactive și extracția uraniului. Este susținută de asemenea includerea centralelor electrice pe gaz, sub un anumit prag de emisii anuale de gaze cu efecte de seră, dar cu criterii mai laxe până în 2030.

Guvernul francez nu a confirmat că se află la originea acestui document dar s-a declarat pregătit să accepte includerea gazului în„condiții stricte” și reamintește că însăși Comisia l-a calificat drept o energie de tranziție „indispensabilă”.

Zece state, conduse de Franța, au cerut la jumătatea lui octombrie susținerea energiei nucleare. Alte țări, precum Germania, Austria sau Luxemburg, se opun, dar Berlinul a deschis calea spre un compromis. Taxonomia stabilită de Comisie ar putea fi respinsă de eurodeputați sau de o majoritate a statelor.

„În plin COP26, Franța formează o alianță mortală în favoarea gazului și pentru a salva nuclearul”, a acuzat ONG-ul Réseau action climat. 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: